nederland

Politiebond wil af van supersnelrecht na lage straffen

03 januari 2013Leestijd: 1 minuut

Het supersnelrecht leidt tot veel te lage straffen en moet daarom worden afgeschaft. Dat zegt politiebond ACP naar aanleiding van de milde straffen voor incidenten tijdens Oud en Nieuw.

‘Politieagenten worden met de dood bedreigd, er wordt vuurwerk naar ze gegooid, ze moeten rennen voor hun leven,’ zegt ACP-voorzitter Wiep van der Pal in televisieprogramma EenVandaag.

Eisen

‘Het supersnelrecht heeft geleid tot alleen maar lagere straffen dan de minister heeft geëist. Er is veel frustratie onder agenten, ze zijn echt teleurgesteld. Daarom willen wij dat het supersnelrecht wordt afgeschaft.’

Het Openbaar Ministerie (OM) wil incidenten afhandelen volgens het supersnelrecht. Dat betekent dat verdachten binnen drie dagen worden berecht.

De rechtbank in Den Haag legde woensdag in drie zaken lagere straffen op dan de eisen. Het ging om mannen die zich hadden misdragen tijdens Oud en Nieuw. Het OM eiste wekenlange gevangenisstraffen maar de rechtbank legde werkstraffen op.

Teleurgsteld

De officier van justitie gaat tegen de uitspraken in hoger beroep. De rechtbank in Rotterdam legde vandaag wel straffen op die conform de eis waren van het OM.

In de uitzending zegt ook voorzitter Herman Bolhaar van het college van procureurs-generaals zeer teleurgesteld te zijn over de opgelegde straffen. Toch blijft hij vasthouden aan het supersnelrecht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.