nederland

Kingma razend over tuchtzaak om Jansen Steur

25 januari 2013Leestijd: 2 minuten

Bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente Herre Kingma is boos en verbaasd over de klacht die ex-patiënten van neuroloog Ernst Jansen Steur tegen hem hebben ingediend. De ziekenhuisbaas vindt niet dat hij met opzet fouten heeft gemaakt.

Dat zei Kingma vrijdagavond tijdens een uitzending van Pauw en Witteman.

De bestuursvoorzitter zei dat hij juist diegene was die op onderzoek had aangestuurd naar de gesteldheid van gedupeerde patiënten. ‘En dan word je ’s ochtends wakker en dan heb je opeens een aanklacht aan de broek,’ zei Kingma verbaasd. ‘Ik ben een soort Don Quichot die tegen de windmolens vecht en uiteindelijk zelf wordt gearresteerd.’

Late reactie

Gedupeerden van de omstreden neuroloog Jansen Steur verwijten Kingma dat hij niet op tijd actie heeft ondernomen en dat hij de neuroloog zijn gang heeft laten gaan.

‘Bij mijn aantreden ging het om een verslaafde arts en dat komt wel vaker voor,’ zei Kingma. ‘Geleidelijk is daarbij gekomen dat de man een hele sleep aan patiënten heeft veroorzaakt die verkeerde diagnoses hadden gekregen,’ verklaarde de bestuurder de ‘late reactie’.

‘Het was een godvergeten kolerezooi,’ zei de bestuurder over de situatie in het ziekenhuis, terwijl hij toegaf dat het hem niet is gelukt om dat ‘op te ruimen’. Maar dat kwam volgens Kingma omdat de inspectie niet wist ‘welke kant het op moest gaan’.

Inspecteurs

Naast tegen Kingma dienden de gedupeerden ook klachten in tegen twee andere bestuurders en drie inspecteurs van de Inspectie van de Gezondheidszorg.

Ook Jansen Steur, die vele valse diagnoses stelde, wordt mogelijk alsnog voor de tuchtrechter gesleept.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.