Intercity’s vervangen Fyra tussen Nederland en België

21 januari 2013Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse spoorwegen (NS) en de Belgische spoorwegen (NMBS) werken aan een intercity-verbinding om de hogesnelheidstrein Fyra te vervangen. Komend weekend zal de NMBS al een non-stop verbinding in dienst nemen tussen Antwerpen en Roosendaal.

De Fyra tussen Amsterdam en Brussel rijdt voorlopig niet vanwege technische problemen. Volgens staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) duurt het nog maanden voordat de Fyra weer inzetbaar is.

Alternatief

De NS en NMBS doen er alles aan om de vervangende intercitytrein ‘zo snel mogelijk’ in gebruik te nemen, laat een woordvoerder van de NS weten.

Staatssecretaris Mansveld dwong de vervoerders om met een alternatief voor de Fyra op de proppen te komen. Die tijdelijke oplossing zal ‘moeten aansluiten bij de reizigersvraag en tevens op korte termijn uitvoerbaar en betrouwbaar zijn,’ schrijft Mansveld aan de Kamer.

Bouwer trein

Intussen hebben de Belgische spoorwegen NMBS de producent van de veelgeplaagde Fyra-treinen, AnsaldoBreda, een ultimatum gegeven. De Italiaanse bouwer krijgt drie maanden om ‘alle problemen’ op te lossen, anders verbreekt de NMBS het contract met AnsaldoBreda.

Dat maakte topman van de Belgische spoorwegen Marc Descheemaecker maandag bekend. Hij sprak van een catastrofale situatie.