CVZ: patiënten moeten geestelijke zorg zelf betalen

22 januari 2013Leestijd: 1 minuut

Patiënten met een geestelijke aandoening met een lichamelijke oorzaak moeten psychische zorg zelf gaan betalen. Op die manier moeten de stijgende kosten in de geestelijke gezondheidszorg worden gedrukt.

Dat advies geeft het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), meldt de NOS.

Mensen die lijden aan dementie, delirium of die te maken hebben met depressie na een overlijden of een scheiding moeten de rekening zelf gaan betalen, vindt het CvZ.

Psychische stoornissen

Zorg voor psychische ziektes van een hoofdzakelijke psychische aard moet wel in het ggz-pakket blijven.

Maar aan deze psychische stoornissen, zoals Asperger of Gilles de la Tourette wordt een maximale vergoedingstermijn gesteld. Geestelijke gezondheidszorg voor deze patiënten wordt dan nog maar een jaar uit het basispakket vergoed.

Kosten

Het CvZ wil op die manier de stijgende kosten in de geestelijke gezondheidszorg een halt toeroepen. De afgelopen tien jaar stegen die kosten met 140 procent.

In 2013 kosten psychische patiënten de samenleving naar schatting 4,2 miljard euro. Volgend jaar wordt dat vermoedelijk 4,5 miljard.