nederland

Vier jaar cel voor geldrovende oud-medewerker DNB

24 december 2012Leestijd: 1 minuut

De rechtbank in Amsterdam heeft Sanjay D. veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor het stelen van 1,25 miljoen euro uit een kluis van De Nederlandsche Bank. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens de rechters is vier jaar cel een relatief hoge strafmaat. Sanjay D. zal voorlopig echter niet de gevangenis in gaan omdat hij na zijn daad de benen nam naar India. Sinds de roof ontbreekt van Sanjay D. ieder spoor.

Geld

D. werkte als medewerker bij De Nederlandsche Bank toen hij in september 2008 het enorme bedrag uit de kluis ontvreemde. Toen de diefstal werd ontdekt, was D. al gevlucht naar India.

Naast de celstraf willen de rechters ook dat D. het geld terugbetaalt dat hij heeft gestolen. Daar gaat 60.000 euro vanaf, omdat bij zijn ex-echtgenote 118 briefjes van 500 werden gevonden.

Filmsterren

Sanjay D. zou tegenwoordig een luxe leven leiden in zijn geboorteland. Volgens zijn ex-zwager heeft de man een luxe appartement gekocht tussen grote Indiase filmsterren in New Delhi.

India weigerde in eerste instantie mee te werken aan de uitlevering van D. Vorig jaar juli meldde het OM dat het land toch overweegt D. uit te leveren vanwege een uitleveringsverdrag uit 1898, maar dat is vooralsnog niet gebeurd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.