nederland

‘Politiek moet zich minder bezighouden met buitenland’

28 december 2012Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse regering moet zich meer focussen op het oplossen van binnenlandse problematiek. Dat vindt de overgrote meerderheid (70 procent) van de Nederlanders.

Volgens het onderzoek Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijft dit percentage stijgen. Een jaar geleden vond nog 64 procent van de Nederlanders dat het kabinet zich meer moet richten op Nederland.

Klimaat niet populair

Steeds meer Nederlanders vinden dat de regering geen bijdrage moet leveren aan internationale missies, de bestrijding van buitenlandse armoede en de vermeende problemen met het klimaat. Nederland moet eerst de kwesties in eigen land aanpakken voordat er geld naar het buitenland mag, vinden veel ondervraagden.

Ook zijn Nederlanders kritischer geworden over de Europese Unie, maar nog altijd is 49 procent voorstander van het lidmaatschap van de EU. Eén op de vijf (19 procent) procent vindt van niet.

Gebrek aan respect

Verder zijn Nederlanders somberder geworden over hun eigen financiële toekomst. Eén op de drie vreest dat zijn financiële situatie het komende jaar verslechtert. Dat aantal was nog nooit zo hoog sinds het SCP in 2008 begon met de metingen.

Een ruime meerderheid van de Nederlandse samenleving maakt zich bovendien zorgen over het gebrek aan respect, de ‘ieder voor zich’-mentaliteit en ‘intolerantie’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.