nederland

OM pakt raddraaiers tijdens Oud en Nieuw hard aan

27 december 2012Leestijd: 1 minuut

Het Openbaar Ministerie (OM) is van plan om onruststokers tijdens Oud en Nieuw hard aan te pakken. Zij kunnen rekenen op een maandenlange celstraf of honderden euro’s aan boete en een schadevergoeding voor slachtoffers.

Dat zegt voorzitter Herman Bolhaar van het college van procureur-generaals van het OM donderdag tegen De Telegraaf. ‘We zetten de ingeslagen weg voort. We pikken het niet als de feestvreugde wordt verstoord.’

Arrestaties

Het OM wil de zaken van onruststokers tijdens Oud en Nieuw zo snel mogelijk afhandelen. Het supersnelrecht wordt op arrestanten toegepast. Dat betekent dat een strafvoorstel binnen een paar dagen bij de rechter ligt.

Vorig jaar pakte het OM raddraaiers tijdens de jaarwisseling extra hard aan. Er werd een kwart meer arrestaties verricht dan het jaar ervoor.  Ook de boetes gingen flink omhoog. De gemiddelde boete was 540 euro tegenover 350 euro een jaar eerder.

‘Het heeft onze topprioriteit om de daders die de Oud en Nieuw-viering bederven hard aan te pakken,’ zegt Bolhaar. ‘En dat levert je niet alleen direct een boete op. We proberen de daders ook zo veel mogelijk schadevergoedingen te laten betalen.’

Dronken

Bolhaar maakt zich vooral zorgen over het alcoholgebruik tijdens Oud en Nieuw. ‘Drank speelt bij veel incidenten een rol. Zeker wanneer het om jongeren gaat.’

Hij wijst erop dat jongeren soms op nieuwjaarsdag nog te dronken zijn om een taakstraf te kunnen uitvoeren. De gemeente Amsterdam onderzoekt nog bij hoeveel incidenten drank in het spel was.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.