nederland

Kortere wachttijd voor aangifte van zware delicten

13 december 2012Leestijd: 1 minuut

De politie is van plan de wachttijd terug te dringen voor het doen van aangifte van ernstige misdrijven, zoals zware mishandeling en fraude. De wachttijd hiervoor wil de politie terugbrengen naar twee dagen. Nu is die vaak het vier dagen of langer.

Dat zei verantwoordelijk commissaris Walter Weynschenk van de nieuwe Nationale Politie tijdens een bijeenkomst van de Nationale Ombudsman, meldt De Telegraaf donderdag.

Sneller

De bijeenkomst werd gehouden in het kader van betere behandeling van slachtoffers. Volgens Weynschenk begint dit bij het sneller helpen van getroffen burgers.

‘Dienstverlening is binnen de politie wellicht de afgelopen jaren op de achtergrond geraakt,’ zegt de commissaris die binnen de Nationale Politie zich zal buigen over slachtofferzorg. ‘Dat komt door de steeds hogere werkdruk waarmee dienders te maken krijgen.’

Lastig

Weynschenk wil niet dat de verwachtingen van zijn plannen op korte termijn te hoog zijn. Hij is daarom kritisch over de boodschap van minister Edith Schippers (VVD, Sport) die slachtoffers van geweld in het amateurvoetbal oproept meteen aangifte te doen.

Dit is lastig omdat sommige politiebureaus in het weekend zijn gesloten of op lage sterkte draaien. Weynschenk wijst erop dat getroffen burgers ook via internet aangifte kunnen doen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.