nederland

Drugstoeristen blijven welkom in meeste gemeenten

28 december 2012Leestijd: 1 minuut

Toeristen die in Nederland softdrugs willen gebruiken, blijven ook volgend jaar welkom in Nederland. De meeste gemeenten gaan niet controleren of coffesshops zich aan de nieuwe regels rond wietverkoop houden.

Dat meldt de NOS na een rondgang lans de gemeenten.

Van de grote steden zullen Amsterdam, Rotterdam en Enschede niet actief gaan controleren of klanten van coffeeshops wel echt in Nederland wonen.

Weigeren

De helft van de 56 gemeenten die op de vraag van de NOS reageerden, zegt het nieuwe beleid niet actief uit te voeren.

Van de andere helft heeft een groot deel nog geen idee hoe ze het beleid zullen opvolgen.

Drugstoerisme

Om overmatig drugstoerisme en overlast te voorkomen wil het kabinet het roken van wiet alleen nog maar mogelijk maken voor inwoners van Nederland. Per 1 januari moeten wietliefhebbers met een uitreksel uit het bevolkingsregister en een identiteitskaart aantonen dat ze in Nederland wonen.

Weinig verandering

De coffeeshophouders zijn niet blij met de maatregel en een groot deel weigert medewerking.

Als ook de gemeenten de nieuwe regels niet gaan opvolgen, lijkt er voor de buitenlandse drugstoerist weinig te veranderen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.