priveberichten

Opnieuw #MeToo-onderzoek bij D66, nu vanwege Kamerlid Smeets

14 april 2021

D66 stelt een onderzoek in naar Tweede Kamerlid Sidney Smeets. Mogelijk heeft hij zich schuldig gemaakt aan ongewenst gedrag op sociale media. Meerdere jonge mannen zouden via sociale media ongepaste berichten van Smeets hebben ontvangen. Eind vorig jaar startte D66 ook al een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de partij.

1.Wat is de aanleiding?

Op Twitter verschenen dinsdagavond 13 april berichten van verscheidene jonge mannen die zeggen te zijn benaderd door Smeets via privéberichten op sociale media. Ze deelden schermafbeeldingen van flirterige en uitnodigende berichten van Smeets. Een aantal van deze jonge mannen zegt op dat moment minderjarig te zijn geweest.

2. Hoe reageren D66 en Smeets?

Volgens partijvoorzitter Anne-Marie Spierings kwam er op 31 maart een melding binnen over mogelijk ongewenst gedrag van Smeets. Volgens D66 speelde dit voordat Smeets aantrad als Tweede Kamerlid. Samen met partijleider Sigrid Kaag is er een ‘indringend’ gesprek geweest met Smeets over de zaak. De partij stelde vervolgens een intern onderzoek in naar mogelijk ongewenste omgangsvormen of eventueel grensoverschrijdend gedrag.

‘Ik schrik van de berichten die er over mij zijn verstuurd,’ schrijft Smeets in een schriftelijke verklaring op de website van D66. Dat mensen contact met hem als ongewenst hebben ervaren vindt hij naar en is niet zijn intentie geweest. ‘Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden.’

Sigrid Kaag zegt dat er in haar partij geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag. ‘Als de bevindingen van het interne onderzoeksteam daar aanleiding toe geven, zullen we onmiddellijk vervolgstappen zetten.’

3. Wie is Smeets?

Smeets stond op plek 18 van de kandidatenlijst van D66 en zit sinds 31 maart in de Tweede Kamer. Hij heeft onder meer justitie, familierecht, asiel en migratie in zijn portefeuille. Sinds 2009 werkt hij als strafrechtadvocaat voor het advocatenkantoor van Gerard Spong. Die functie bekleedt hij tot 1 mei 2021. Ook verscheen Smeets met zijn expertise als strafrechtadvocaat af en toe in de media.

4. Hoe ging D66 om met eerdere aantijgingen van grensoverschrijdend gedrag?

Eind december 2020 startte de partij een onderzoek. De aanleiding toen was een veronderstelde #MeToo-affaire bij D66 en berichten dat jonge partijgenoten werden belaagd door het hoofd talentontwikkeling en andere belangrijke oudere heren in de partijtop. Afgelopen februari werd de uitkomst in ‘Rapportage Onderzoek – landelijk bestuur D66’ gepubliceerd.

Lees meer over deze kwestie: Kaag reageert bleekjes op #MeToo-rapport D66

Hierin kwam naar voren dat er soms sprake is van grensoverschrijdend gedrag en dat er binnen de partij ongepaste en seksistische of denigrerende opmerkingen worden gemaakt. De partij trekt het zich aan dat niet altijd ‘de veilige omgeving is geboden die verwacht mag worden’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.