Prijswinnend burgerberaad G1000 is ‘aanvulling op democratie’

16 januari 2021Leestijd: 2 minuten
Een G1000 bijeenkomst in Rotterdam met burgemeester Aboutaleb. Foto: ANP

Het burgerinitiatief G1000 wint de Brouwer Vertrouwensprijs 2021 van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Als hoogleraar aan de Universiteit Leiden deed Job Cohen onderzoek naar burgerberaden van G1000. Hij draagt de organisatie een warm hart toe.

Sinds 2014 organiseert stichting G1000 in het hele land burgerberaden rond maatschappelijke thema’s. Inmiddels zijn er bijna dertig bijeenkomsten georganiseerd waarbij burgers uit verschillende lagen van de maatschappij via een systeem van loting samenkomen. De besproken onderwerpen zijn divers en hebben vaak betrekking op de regio. In Enschede werd bijvoorbeeld gesproken over vuurwerk. Het doel van G1000 is om ‘een brug te slaan tussen burgers en overheid, burgers en instituties en burgers onderling’.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

 

Dat initiatief wordt gewaardeerd door de KHMW. Het genootschap vindt dat G1000 een ‘wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het versterken van het vertrouwen in de samenleving’. Hiervoor ontvangt de organisatie een prijs van 100.000 euro om te investeren in een project.

Burgerparticipatie

Oud-politicus Job Cohen (73) deed tot 2018 als hoogleraar aan de Thorbecke Leerstoel onderzoek naar een aantal projecten van G1000. Hij vindt het belangrijk dat er naast representatieve democratie − zoals een gemeenteraad − ook een vorm van participatieve democratie bestaat. ‘Op die manier kun je een afspiegeling van de bevolking laten meedenken over onderwerpen.’

De stichting G1000 heeft als motto: ‘Op weg naar een nieuwe democratie.’ Cohen ziet de burgerbesluiten vooral als een ‘aanvulling op de democratie’. Hij erkent dat het in de praktijk soms lastig is om ook echt alle lagen van de bevolking met elkaar in contact te laten komen. Maar volgens hem leveren burgerberaden iets moois op: ‘Niet het scherpe debat, maar juist de dialoog staat centraal.’

Online conferentie en prijsuitreiking

Maandag 18 januari om 17.00 uur zal de Vertrouwensprijs worden uitgereikt tijdens een online conferentie met het thema ‘fake news’. Hoofdspreker is minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en vicepremier Kajsa Ollongren (D66).

Livestream Brouwer Conferentie ‘Fake news’ en uitreiking Vertrouwensprijs 18 januari

In 2020 ging de Brouwer Vertrouwensprijs naar Drog, een informatief platform over nepnieuws en desinformatie. De KHMW heeft sinds 1752 als doel het bevorderen van wetenschap en reikt hiervoor verscheidene prijzen uit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.