Defensie

Admiraal Bauer: ‘Geheime militairen moeten anoniem blijven’

22 januari 2021

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer zegt dat militairen die een geheime missie hebben uitgevoerd, volledig anoniem moeten blijven. Hij vindt dat ze niet moeten getuigen in civiele processen tegen de staat, zoals de mariniers is overkomen die in 1977 een einde maakten aan de treinkaping nabij het Drentse dorp De Punt.

‘Desnoods verliest de staat een rechtszaak,’ zegt luitenant-admiraal Rob Bauer deze week in EW. Hij neemt het op voor de militairen die in Afghanistan en Irak dienden en zich nu tegenover media, politiek en rechters moeten verantwoorden voor wat daar misging.

Geen geheime documenten vrijgeven

‘De staat heeft groot belang bij identiteitsbescherming. Je kunt geen mensen wegsturen voor een geheime operatie zonder hun anonimiteit te garanderen,’ zegt ’s lands hoogste militair in EW. Hij vindt ook dat de staat in zo’n civiel proces geen geheime documenten mag vrijgeven als daaraan de namen van militairen te koppelen zijn.

De Commandant der Strijdkrachten bepleit een verhoging van het defensiebudget. Hij weerspreekt de opmerking van VVD-premier Mark Rutte dat de strijdkrachten niet in staat zijn extra budget ‘weg te zetten’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.