Premium Lock EU benoemt democratischer dan Nederland

05 juli 2019Leestijd: 3 minuten
Persconferentie na afloop ministerraad

De aanwijzing van de vier topfunctionarissen van de Europese Unie ging er democratischer aan toe dan benoemingen in Nederland, zei premier Mark Rutte (VVD) op zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

De Volkskrant vroeg op de wekelijkse persconferentie of Rutte het eens was met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie die de procedure ondoorzichtige achterkamertjespolitiek vond. ‘Ik zou niet weten hoe je het dan moet doen,’ zei Rutte.

Hij voegde eraan toe: ‘In Nederland mag je op niemand stemmen. Je mag hier de premier niet kiezen, de burgemeester niet, de commissaris niet en de coalitie niet. Het enige waar je in Nederland op mag stemmen is een politieke partij en dan moet je maar hopen dat er een coalitie uitkomt die je leuk vindt. Dus in dat opzicht is dit toch allemaal een stuk democratischer dan wij zijn.’

Nederlandse stelsel niet veranderen

Maar pleiten voor verandering van het Nederlandse systeem deed Rutte niet. Wel verwees hij naar wijlen D66-leider Hans van Mierlo die zijn leven lang juist wel pleitte voor het kiezen van bestuurders om benoemingen zo uit de achterkamertjes te halen. Maar volgens Rutte is het bestaande systeem het beste om Nederland bestuurbaar te houden.

Benoemingen leidden tot grote verdeeldheid in de EU

Afgelopen week werden de Europese leiders het maar moeizaam eens over de invulling van de Europese topfuncties. Frans Timmermans greep naast de post van voorzitter van de Europese Commissie, maar mag wel weer vice-president worden. Dat betekent dat er ook geen andere Nederlandse eurocommissaris wordt aangewezen en dat het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een PvdA’er naar voren schuift.

Veel discussie is er in de coalitie niet over geweest. Alleen met Timmermans maakte Nederland kans op de hoogste Brusselse post. Nu hij die niet krijgt kan Nederland hem niet meer uit het spel nemen, maar Rutte ziet daar ook geen aanleiding toe omdat hij de PvdA’er een uitstekende commissaris vindt.

Timmermans kan tegen een stootje

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw