Woedende haatimam verliest rechtszaak straatverbod

23 november 2017Leestijd: 2 minuten
Islamitische Stichting Qanitoen - ANP

De omstreden haatimam Fawaz Jneid heeft de rechtszaak over zijn gebiedsverbod verloren. Hij mag van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) niet meer in de Haagse Schilderswijk en de Transvaalbuurt komen, omdat hij daar ‘een gevaar vormt voor de nationale veiligheid’. Jneid vocht die beslissing aan bij de Haagse rechtbank. Tevergeefs.

Jneid zorgde in augustus voor opschudding omdat hij in de islamitische boekhandel van Stichting Qanitoen in het geniep een gebedshuis had gevestigd. Omwonenden sloegen alarm bij de gemeente, die Jneid sommeerde om het gebedshuis te sluiten. Jneid weigerde. Omdat een boekhandel niet zomaar kan worden gesloten, kreeg de omstreden imam een gebiedsverbod opgelegd.

Omstreden prediker van haat

Als imam is Fawaz Jneid omstreden. Hij kwam eerder in opspraak in 2004, toen hij filmmaker Theo van Gogh en politicus Ayaan Hirsi Ali (VVD) in een preek de dood toewenste. Ook kwam hij in botsing met Ahmed Marcouch (PvdA), destijds stadsdeelvoorzitter van Slotervaart in Amsterdam. Volgens de NCTV is Jneid nog steeds gevaarlijk, en zou hij moslims oproepen tot jihad en geweld.

‘We buigen alleen voor God’

‘De minister wil ons laten buigen, maar we buigen alleen voor de God die ons geschapen heeft.’ Dat zegt een familielid van Jneid tegen Omroep West. Dit familielid voert het woord omdat Jneid zelf de Nederlandse taal onvoldoende machtig is. De haatimam gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, hoewel hij weinig vertrouwen heeft in het rechtssysteem, vooral ‘wat betreft geloofskwesties van moslims’.

Reactie van Fawaz Jneid. Bron: Facebook

De gemeente Den Haag is blij met de uitspraak van de rechtbank. ‘Een steun in de rug,’ noemt burgemeester Pauline Krikke (VVD) het vonnis. ‘Als een individu met zijn gedragingen in kwetsbare wijken sektarische gevoelens vergroot, mensen, met name jongeren, opzet tegen anderen en zo bijdraagt aan radicalisering en een voedingsbodem voor jihadisme, dan treden we op. Ik ben blij dat de rechter dat vandaag ondersteunt,’ aldus Krikke.

Afshin Ellian: Van IS bevrijd Raqqa is eeuwige vallende ster>>