Onthullend: Sharon Gesthuizen over kadaverdiscipline bij de SP

01 september 2017Leestijd: 3 minuten
Sharon Gesthuizen en Ron Meyer, na de strijd om de voorzittershamer. Foto:ANP

Oud-Kamerlid Sharon Gesthuizen doet een boekje open over een van de meest gesloten partijen van Nederland, de SP. In haar boek Schoonheid, macht, liefde in het leven en de politiek maakt ze de kachel aan met Jan Marijnissen, die de partij als een dictator regeerde.

De conclusies van Gesthuizen zijn onthutsend. Vooral Jan Marijnissen en Agnes Kant moeten het ontgelden.

Het boek Schoonheid, macht, liefde in het leven en de politiek verschijnt volgende week dinsdag bij uitgeverij de Geus

Het SP-icoon bemoeit zich tot ver na zijn Kamerlidmaatschap met de koers van de partij. Marijnissen is een onbetwiste alleenheerser, die zijn fractie eindeloos afblaft bij vergaderingen. Marijnissen duldt geen enkele tegenspraak. Volgens Gesthuizen – sinds februari 2017 voorzitter van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang – liet Marijnissen zich ook laatdunkend uit over vrouwen. Na haar maidenspeech haalde Marijnissen uit naar Gesthuizen: haar onderwerp vond hij volstrekt irrelevant. Een betoog onderbouwen met wetenschappelijke argumenten, dat vindt Marijnissen niets. Daar hebben gewone mensen geen boodschap aan.

‘Je bent ziek’

Ook oud-SP-leider Agnes Kant komt er niet goed vanaf. Gesthuizen schrijft in haar boek: ‘Ik ben de intimidaties spuugzat en vertel Agnes luidkeels wat ik denk. “Doe rustig”, zegt Agnes en ze pakt me met  twee handen bij mijn schouders. Het is vast niet verkeerd bedoeld, maar ik vind het helemaal niet prettig dat ze me aanraakt. Ik ruk me los en duw haar handen van me af. “Je bent ziek,” zegt Agnes.’

Gesthuizen was tot 2006 persoonlijk medewerker van Agnes Kant. Daarna werd ze verkozen tot Kamerlid. Kant verlangde nog steeds dat Gesthuizen – dan volksvertegenwoordiger – koffie voor haar haalt en haar post sorteert. Oud-SP-Kamerlid Farshad Bashir bevestigt de lezing van Gesthuizen: ‘Over Jan Marijnissen is Sharon Gesthuizen nog mild,’ zegt hij tegen De Telegraaf. ‘Hij is een bullebak.’

Intimidatie bij verkiezingen partijvoorzitter

In 2015 stelt Gesthuizen zich kandidaat om voorzitter van de SP te worden. Dit is zeer tegen de wens van de partijtop, die Ron Meyer heeft klaargestoomd om Jan Marijnissen op te volgen. Volgens Gesthuizen werden afdelingen van de SP (binnen de Socialistische Partij wordt per afdeling gestemd) geïntimideerd door de partijtop. Afdelingen die hun steun uitspraken aan Gesthuizen werden telefonisch geschoffeerd.

Ook zou oud-Kamerlid Paul Ulenbelt een ronde hebben gemaakt langs SP-medewerkers, om zich ervan te verzekeren dat ze niet op Gesthuizen zouden stemmen. Gesthuizen verloor uiteindelijk, maar kreeg wel 41 procent van de stemmen.

‘Het is een autobiografie. Dat zijn vaak geen pareltjes van feitelijkheid,’ schampert SP-voorzitter Ron Meyer over het boek van Gesthuizen

Reactie SP

‘We hebben het boek nog niet eens kunnen lezen,’ zegt een woordvoerder van de SP in een reactie tegen Elsevier Weekblad, ‘maar jammer dat ze zo terugkijkt op deze periode. We zullen op deze persoonlijke uitlatingen niet reageren, ook omdat velen een heel andere mening hierover hebben. Ik herken mijn partij hier totaal niet in.’ Ook partijvoorzitter Ron Meyer heeft het boek niet gelezen: ‘Het is een autobiografie. Dat zijn vaak geen pareltjes van feitelijkheid,’ schampert de partijvoorzitter tegen De Telegraaf.

Ook in de gemeenten wordt gemord. De fractievoorzitter van de SP in Capelle aan den IJssel stelt zich niet opnieuw verkiesbaar. ‘Het is alsof de partij gisteren is opgericht. […] Veel schreeuwen en op anderen afgeven, maar niets bereiken voor de kiezer,’ zegt Jurgen van der Sloot tegen NRC. De SP verloor afgelopen verkiezingen een zetel, terwijl er een enorme ruimte op links was: de PvdA boekte een recordverlies van 29 zetels.