Nikki Sterkenburg

Waarom een jihadist als Marouane B. geen verzetsheld is

25 augustus 2017

De Arnhemse rapper en jihadist Marouane B. wil naar Nederland komen voor zijn proces. ‘Ik wil antwoord op de vraag wat het verschil is tussen een verzetsheld en een jihadist.’

Dat zegt hij in een interview met omroep WNL.

Verzet tegen Bashar al-Assad

Het is een veelgehoorde kreet van naar IS-gebied gereisde strijders. Ze willen alleen de burgerbevolking helpen en moeten juist worden gezien als vrijheidsstrijders. Met dit argument maakte de rechtbank in het ‘jihadproces’ eind december 2015 al korte metten.

De oorlog in Syrië begon inderdaad als verzet tegen president Bashar al-Assad maar werd gekaapt door jihadistische groepen die de strijd een sektarischer karakter gaven. Niet alleen Assads leger werd bestreden, ook alevieten en sjiieten moesten het ontgelden – net als de Yezidi’s. De rechtbank achtte het dan ook volstrekt duidelijk dat jihadistische strijdgroepen ‘systematisch en op grote schaal ernstige misdrijven pleegden’.

Sharia op gewelddadige wijze opgelegd

Over de motieven van Nederlandse jihadstrijders, oordeelde de rechtbank: ‘Veel van de misdaden van jihadistische strijdgroepen stonden in geen enkele relatie tot de strijd tegen het leger van president Assad, maar kwamen voort uit de godsdienstig gemotiveerde wens van deze groepen hun radicale versie van de sharia op een gewelddadige wijze op te leggen aan de burgerbevolking van de door hen veroverde gebieden. Veel van deze misdaden werden bovendien gepleegd met het uitdrukkelijke doel de bevolking in deze gebieden vrees aan te jagen.’

Vermoedelijk zijn Marouane B. en de rechtbank in zijn strafzaak gauw uitgepraat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.