Misdaad

Advocaat tenniscoach De Jong legt verdediging neer

09 mei 2017

Advocaat Pieter Hoogendam legt de verdediging van zijn cliënt Mark de Jong per direct neer. Hij stapt op in het belang van De Jong die wordt verdacht van de moord op zakenman Koen Everink in 2016. Eerder had tenniscoach De Jong nauwelijks weerwoord tijdens de ondervraging door de rechtbank.

Hoogendam legt de verdediging van Mark de Jong dinsdagmiddag neer. De rechtbank in Utrecht wees zijn verzoek voor aanvullend onderzoek eerder die dag af. De advocaat vindt het onderzoek in het belang van zijn cliënt en stapt daarom op. De zaak ligt nu stil omdat De Jong recht op verdediging heeft. Over drie maanden is er een nieuwe zitting.

Dinsdagochtend werd Mark de Jong in de rechtbank in Utrecht ondervraagd over het wassen van zijn kleren na een vermeende ontvoering. De Jong beweert dat hij na een bezoek aan Everink door onbekende mannen is overmeesterd en ontvoerd. De rechtbank vindt het vreemd dat De Jong zijn kleren heeft gewassen en daarmee bewijs van de ontvoering heeft vernietigd.

Ontvoering

De Jong blijft ontkennen dat hij de rijke ondernemer heeft vermoord en houdt vast aan het ontvoeringsverhaal. Gisteren vroeg zijn advocaat Pieter Hoogendam uitstel zodat er extra DNA-onderzoek kan worden verricht, maar daaraan werd geen gehoor gegeven. Uit tegenonderzoek zou blijken dat er andere sporen dan die van De Jong bij Everink zijn gevonden.

Gokschulden ‘geregeld’

De rechters gingen verder in op De Jongs gokschulden aan Everink. De Jong beweert dat Everink het geld niet per se snel terug wilde hebben, ze hadden er geen onenigheid over. Getuigen uit de tenniswereld verklaren dat Everink principieel was en zijn geld wel terug wilde hebben.

Volgens De Jong gokten hij en Everink meestal samen, maar daarvan zijn geen getuigen. Ook blijkt uit onderzoek dat Everink en De Jong vaak niet op dezelfde locatie waren als de tenniscoach gokte.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Er is meer bewijs voor de gokschuld van De Jong. Volgens proftennisser Robin Haase liet Everink hem weten dat de schuld die De Jong bij Everink had, op 4 maart zou worden geregeld. Everink werd in de nacht van 3 op 4 maart vermoord. De Jong reageerde verbaasd op deze verklaring en ontkent de afspraak over het aflossen van zijn gokschuld.

Het Openbaar Ministerie meldt meer dan genoeg bewijs te hebben dat tenniscoach De Jong achter de moord van Everink zit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.