Kamp: Groningse gaswinning met 10 procent omlaag

18 april 2017Leestijd: 1 minuut
Kamp reageert dinsdag op het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen - Foto: ANP

De maximale gaswinning in Groningen wordt vanaf oktober verlaagd met 10 procent, maakt demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag bekend. Hij reageert daarmee op een advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

‘Gelet op de toename van het aantal aardbevingen in het gebied rond Loppersum en het naderen van de grenswaarde aldaar, zet ik de voorbereiding in gang om het productieplafond voor de gaswinning in Groningen ingaande het eerstvolgende gasjaar met 10 procent te verlagen,’ schrijft Kamp aan de Tweede Kamer in reactie op het advies van het SodM.

Kamp verlaagde al eerder

Het ‘eerstvolgende gasjaar’ gaat lopen vanaf 1 oktober 2017. Kamp zei afgelopen jaar dat er jaarlijks 24 miljard kubieke meter mocht worden gewonnen. Bij zeer koude winters zou dat omhoog kunnen naar 27 miljard. Dit was al een flinke verlaging vergeleken met eerdere jaren. Volgens het SodM moet dat dus nog sneller naar beneden.

De toezichthouder adviseert dat ‘zo nodig’ in stappen te doen. ‘Begin met 10 procent; een eerste stap naar 21,6 miljard kuub en bekijk hoe de seismiciteit zich dan ontwikkelt. Bovendien moeten fluctuaties worden vermeden,’ aldus inspecteur-generaal Harry van der Meijden dinsdag in het advies.

Het gaat Kamp vooral om de ‘veiligheid van de inwoners van Groningen,’ schrijft hij dinsdag. Hij wil niet wachten met het zetten van stappen, maar wil gelijk beginnen met de voorbereidingen van de verlaging van 10 procent.