nederland

Rechter: gemeente mag conferentie Eritreeërs verbieden

14 april 2017Leestijd: 2 minuten

De burgemeester van Veldhoven heeft de conferentie voor Eritreeërs in Nederland terecht verboden, oordeelt de rechtbank in Den Bosch vrijdag in een kort geding.

De rechtbank deed vrijdagmiddag uitspraak in het kort geding dat door de organisatie van de conferentie werd aangespannen. Volgens de rechtbank had burgemeester Jack Mikkers gelijk toen hij besloot de conferentie in de Koningshof af te gelasten. Omdat de burgemeester verantwoordelijk is voor de openbare orde, mag hij zware middelen inzetten.

Donderdag braken onlusten uit bij conferentiecentrum de Koningshof. Een hoge ambtenaar van het dictatoriale regime in Eritrea stond op de lijst sprekers. Demonstranten probeerden de bijeenkomst te voorkomen. De politie greep in en verrichte meer dan honderd arrestaties.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Volgens de rechtbank was de openbare orde in het geding, ook waren er voldoende aanwijzingen dat daarin geen verandering zou komen. De noodverordening die werd ingesteld, was daarom terecht, zo oordeelde de rechtbank. Dit betekent dat de conferentie verboden blijft. Tegen deze uitspraak van de rechtbank is geen beroep mogelijk. De organisatie stapte vrijdagochtend naar de rechter, om doorgang van het evenement af te dwingen.

Onrust in de Koningshof

Burgemeester Mikkers nam het besluit tot het verbod donderdag, na overleg met Openbaar Ministerie, politie en conferentiecentrum de Koningshof, omdat de openbare orde en veiligheid niet voldoende konden worden gegarandeerd. Een politiewoordvoerder zei dat binnen de groep betogers onenigheid was ontstaan. Een honderdtal actievoerders werd opgepakt en met bussen naar het politiebureau gebracht.

De demonstratie was een initiatief van Kubrom Dafla Hosabay, een voormalige staatssecretaris van Eritrea, die in 2010 naar Nederland vluchtte omdat hij zich niet meer veilig voelde in zijn land. De bijeenkomst van de jongerenbeweging was omstreden, omdat ook Yemane Gebreab, vertrouweling van president Isaias Afewerki, zou komen. Eritrea wordt met ijzeren hand geregeerd.

Op donderdag bestormden Eritrese demonstranten een auto van het Corps Diplomatique. De groep Eritreeërs verkeerde in de veronderstelling dat Gebreab zich in deze auto bevond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.