NAM stapt uit commissie schadebeoordeling Groningen

31 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Hans Alders, Nationaal Coordinator Groningen. Foto; ANP

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) trekt zich terug uit de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. In plaats van de NAM wordt de afhandeling van schade nu waargenomen door Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen.

De NAM had inzicht in de procedure, omdat ze deelnam aan de uitvoeringsorganisatie Centrum Veilig Wonen. Dit meldde het Dagblad van het Noorden. Al langer werd gevonden dat de NAM zich niet moest bemoeien met de afhandeling van de aardbevingsschade, omdat de NAM zelf belang had bij de beoordeling van de schade.

De NAM werd door de rechtbank aansprakelijk gesteld voor de schade die werd geleden als gevolg van de gaswinning in Groningen. Tot 2015 werd de afhandeling van die geleden schade door de NAM afgewikkeld, daarna door het Centrum Veilig Wonen, waarin de NAM zitting had. Nu wordt er door het ministerie van Economische Zaken gezocht naar een nieuwe oplossing, waarbij het belang van de gedupeerde Groningers centraal staat.

Kritiek op schadeherstel

Aanleiding is een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), waarin de aanpak van de schadeherstel wordt bekritiseerd. De overheid zou de afwikkeling van de schadeclaims voor eigen rekening moeten nemen, en dit niet moeten overlaten aan de NAM. Ook vindt de OVV dat het herstel van de schade sneller en beter kan.

De NAM heeft nog geen officiële reactie gegeven, maar komt om 12.00 uur met een persconferentie. De Tweede Kamer stemde op 15 februari al in met het terugschroeven van de gaswinning in Groningen.