#TK2017

Buma slaat flirts en aanvallen af: ‘Asscher en Rutte zijn in paniek’

04 maart 2017Leestijd: 2 minuten

PvdA-leider Lodewijk Asscher weet volgens CDA-lijsttrekker Sybrand Buma niet helemaal waar hij mee bezig is. Vorige week nodigde Asscher hem nog uit om samen te werken, nu wordt Buma iemand met ‘een grote bek’ genoemd.

‘Het ene moment krijg ik een liefdesverklaring, het volgende moment moet ik mijn mond houden. Dan wil hij vrijen, dan weer slaan. Hij wilde verbinden, noemde mij “ook een man van waarden”. En nu krijg ik hem vol in het gezicht,’ zegt Buma in een interview met het AD.

Wat wil Asscher eigenlijk?

De CDA’er – die er steeds beter voor staat (in de peilingen althans) – denkt dat Asscher vooral zelf even moet nadenken wat zijn positie jegens hem is. De linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP hopen een progressief kabinet te vormen na de verkiezingen van 15 maart. Om dat te bereiken hebben ze wel de steun van D66 en het CDA nodig.

Asscher, die eerst nog flirtte met Buma, haalde deze week flink uit. Hij ergert zich eraan dat het CDA zegt dat het land in een morele crisis verkeert, maar de afgelopen vier jaren wel langs de kant bleef staan en het kabinet op cruciale momenten niet hielp de crisis te bestrijden. Daarbij typeerde hij Buma als iemand met ‘een grote bek’ – veel woorden, weinig daden. Het afwisselende geflirt van Asscher en zijn linkse kameraden heeft sowieso geen zin. Buma is helder: na 15 maart geef ik geen steun aan een progressief kabinet.

Buma gaat geen linkse agenda uitvoeren

‘Het CDA gáát geen progressief kabinet mogelijk maken. No way, dan kennen ze mij nog niet,’ zegt hij in de krant. ‘Ik ga geen linkse agenda uitvoeren.’ Eerder zei Buma al dat hij vindt dat linkse ideeën moeten worden bestreden. Hij wil een kabinet van het midden, omdat het CDA nu eenmaal een middenpartij is. De kans is ‘aanzienlijk’ dat daarin linkse en rechtse partijen komen. De kans dat daar ook de VVD bij zit is ‘zeer aanwezig’, aldus Buma.

Toch had hij ook voor lijsttrekker Mark Rutte een boodschap: “Kijk hoe je het ministerie van Justitie hebt geleid. Twee ministers en een staatssecretaris zijn afgetreden. En dan gek staan te kijken dat er kritiek is. Dat is toch de arrogantie van de macht?’ Eerder deze schold VVD-staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën)  nog op het CDA dat niets zou hebben bijgedragen aan het economische herstel. Rutte viel Wiebes bij.

In ander interview zaterdagochtend, met De Telegraaf , zegt de CDA-lijsttrekker pal te staan voor de Nederlandse waarden. Hij wil een normen en waarden-offensief starten. ‘De tradities die we hebben moeten we meer expliciet maken”, zegt Buma. Hij pleit er onder meer voor dat kinderen weer staand het Wilhelmus leren zingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.