Draagvlak vluchtelingen flinterdun door politici als Timmermans

26 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Waarom heeft zijn Europese Commissie niet vanaf vorige zomer alles op alles gezet om de buitengrenzen van het Schengen-gebied te bewaken, in plaats van alleen maar te hameren op solidariteit?

Iedereen die een beetje zijn ogen en oren de kost heeft gegeven, weet dat een flink deel van de migrantenstroom die sinds 5 september vorig jaar (‘Wir schaffen das’) Europa overspoelt, geen echte vluchteling is.

Ondanks de voorkeur van veel media om vooral jonge gezinnen met kleine kinderen in beeld te brengen, is duidelijk dat het merendeel van de migranten man was, ergens tussen de 18 en de 30, en niet per se afkomstig uit oorlogsgebieden.

Bengalen

De verslaggever die voor Elsevier in de nazomer naar Midden-Europa trok, ontmoette daar al tal van Bengalen, Indiërs en Albanezen. Ook vele Noord-Afrikanen sloten zich aan bij de migrantenkaravaan. Zij konden zich makkelijker uitgeven voor Syriër.

Toch bleven politici en media maandenlang volharden in het beeld van allemaal zielige ‘vluchtelingen’, waardoor het begrip aan een enorme inflatie onderhevig werd.

Armoede

Een vluchteling bleek niet langer alleen maar op de vlucht voor oorlog, geweld of vervolging (dat zijn de vluchtelingen uit het Vluchtelingenverdrag van 1951), maar een vluchteling kon opeens ook op de vlucht zijn voor ‘armoede’ of een gebrek aan kansen.

In de Europese landen die zich geconfronteerd wisten met de grootste migrantenstromen, namen door dit gegoochel met het begrip ‘vluchteling’ de scepsis jegens asielzoekers en het wantrouwen jegens politici en beeldvervormende media hand over hand toe.

Buitengrenzen

Maar maandag erkende eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) opeens dat 60 procent van de migranten geen echte vluchteling is.

‘Om het draagvlak voor vluchtelingenopvang in stand te houden, moet je die mensen zo snel mogelijk uitzetten.’ Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet hij zelf ook wel.

Solidariteit

Fijn dat Timmermans eindelijk de waarheid durft te vertellen. Maar waarom heeft zijn Europese Commissie niet vanaf vorige zomer alles op alles gezet om de buitengrenzen van het Schengen-gebied te bewaken, in plaats van de aantallen te bagatelliseren en te hameren op solidariteit? Dan was de migrantenstroom tweevijfde geweest van de omvang van nu, en veel makkelijker te behapstukken.

Met dergelijke aantallen echte vluchtelingen had het draagvlak voor opvang, dat inmiddels zo dik is als een ijsvloer na twee nachten lichte vorst, inderdaad nog stevig kunnen zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.