Koningin Máxima geeft toe: ‘Ik ben een echte datafreak’

24 september 2015Leestijd: 2 minuten

Máxima slaat haar gesprekspartners het liefste met cijfers om de oren. Tegenover journalisten gaf ze donderdag toe ‘een datafreak’ te zijn.

Koningin Máxima wappert met een boekje: The Little Data Book on Financial Inclusion. Het bevat gegevens van 148 landen over de toegang tot banken en andere financiële diensten.

Cijfers

Het werkje staat bol van de cijfers. Met de informatie eruit slaat ze haar gesprekspartner om de oren als die ontkent dat in zijn of haar land burgers moeilijk aan een bankrekening komen.

‘Meten is weten. Dit is echt fantastisch. Als econoom ben ik een echte datafreak,’ zei ze donderdag tegen journalisten.

Máxima weet alles van het financiële systeem dat de wereld draaiende houdt. En het is haar voornemen om de pakweg 2 miljard wereldburgers die nog geen toegang hebben tot dat systeem er op aan te sluiten. Ze doet dat als gezant van de Verenigde Naties en betrekt er de hele internationale financiële sector bij.

Bankrekening

‘Nederland heeft het beste financiële systeem van de wereld,’ zei de koningin. Maar in tal van landen is een simpele bankrekening geen vanzelfsprekendheid en verdwijnt zuurverdiend spaargeld onder de matras. Als er al een rekening beschikbaar is kunnen de bankkosten oplopen tot twintig procent. Een misstand die Máxima uit de wereld wil helpen, onder andere door landen te bewegen hun regels aan te passen.

Komende week zal ze dat weer doen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. ‘Ik bepleit verbetering van de financiële dienstverlening opdat particulieren en ondernemingen tegen redelijke kosten een spaarrekening, lening en verzekeringen kunnen bemachtigen.’

Zelfstandigheid

Die voorzieningen zijn volgens haar onontbeerlijk om welvaart, onafhankelijkheid en zelfstandigheid – bijvoorbeeld van vrouwen – te bewerkstelligen. De opkomst van de smartphone helpt, omdat die mobiel betalen mogelijk maakt.

Toch kan de toegang tot banken volgens haar niet aan de vrije markt overgelaten worden. ‘Het gaat niet vanzelf. In sommige landen staan regels mobiel bankieren in de weg. En in weer andere landen is de bevolkingsdichtheid zo laag dat er niet eens een antenne is en je dus geen mobiele telefoon kunt gebruiken.’

Fulltimebaan

En dus blijft ze nog wel even actief, bereist ze landen om er haar zaak te bepleiten. Ze ervaart het als ‘meer dan een fulltimebaan. Maar ik heb in Nederland ook mijn taken en ik ben ook nog moeder van mijn kinderen. Toch probeer ik zoveel mogelijk landen te bezoeken.’

Gevraagd hoeveel tijd ze met deze functie kwijt is, zegt ze: ‘Soms vier dagen in de week. Soms alleen een avond. Dan houd ik telefonische vergaderingen als de kinderen naar bed zijn. En toespraken houd ik vaak via videoverbindingen zodat ik niet hoef te vliegen.’

Maandag overhandigt ze haar jaarverslag aan secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.