Eric Vrijsen

Rutte blijft de spelverdeler op het Binnenhof

11 maart 2015Leestijd: 2 minuten

Ogenschijnlijk was hij onaangeroerd, maar van binnen moet Rutte hebben gekookt. Zijn soepele stijl liet de premier in de steek tijdens het debat over de Teevendeal. De tragiek van de oppositie is echter dat ze geen beter alternatief biedt.

Mark Rutte bleef de hele avond doen alsof niets hem raakte, al moet hij intern hebben gekookt. De scherpzinnige aanvallen van Alexander Pechtold (D66), het sarcasme van Sybrand Buma (CDA), de stormram van Geert Wilders (PVV).

Hoe vaker ze hem gebrek aan regie verweten, hoe meer het ook kwam vast te staan.

Normaal kan de teflon-premier de linkse en rechtse oppositiefracties tegen elkaar uitspelen, maar nu spanden ze samen. Ruttes soepele stijl liet hem in de steek.

Hij kon wel blijven doen alsof alles praktisch is weg te ritselen, maar daarmee zou hij het beeld versterken dat het hem allemaal niet echt iets kon schelen.

Zelfbeheersing

Rutte had graag terug willen meppen, maar na de Statenverkiezingen heeft hij die oppositiekereltjes hard nodig en daarom moest hij zelfbeheersing tonen. Hij lanceerde een voorstel voor een onderzoek naar de vijftien jaar oude schikking met drugscrimineel Cees H.

Een nieuwe minister van Veiligheid en Justitie zou dat in gang moeten zetten. De oppositie pikte het niet en haalde gretig de inrichting van het hele onderzoek naar zich toe.

Het had ook iets tegenstrijdigs: enerzijds wilde Rutte de benoeming van Ivo Opsteltens vervanger uitstellen tot na de Statenverkiezingen, anderzijds wilde hij de nieuwe bewindsman maximale beleidsruimte geven.

Einde van een tijdperk

De formule-Rutte kwam dinsdag, in het vijf uur durende debat over het vertrek van de VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven, piepend en knarsend tot stilstand.

Affaires en hoog oplopende debatten duiden meestal op het einde van het tijdperk van een premier. In elk geval in het laatste jaar van Ruud Lubbers (CDA), Wim Kok (PvdA) en Jan Peter Balkenende (CDA) was dat zo.

Maar alle kritiek van de samenspannende oppositiefracties kwam er gisteravond in feite op neer dat Rutte toch de spelverdeler op het Binnenhof blijft. Want wie stond hier nu als alternatief als echte uitdager van de VVD-premier?

Pechtold of Buma misschien. Maar zij hadden zo’n bonnetjeskwestie echt niet anders aangepakt. Emile Roemer (SP) of Wilders? Met hoon en groteske woorden diskwalificeerden ze zichzelf voor het Torentje.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.