Gerlof Leistra

Crimineel jaar 2014 eindigde met een symbolische knal

02 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Het afgelopen ‘criminele’ jaar eindigde op 31 december met een symbolische knal. Voor de deur van zijn woning in Amsterdam-Noord werd woensdagmiddag de 44-jarige Turkse crimineel Okan Fidan door het hoofd geschoten in zijn Volvo XC90. Hij overleed in het ziekenhuis.

Fidan was een bekende onderwereldfiguur. In 2010 ontsnapte hij met een Turkse vriend aan een moordaanslag toen op de Torontobrug bij het hoofdstedelijke Amstelhotel een bom ontplofte onder in de kofferbak van hun gepantserde auto.

Wraakactie

Het zou een wraakactie zijn voor een liquidatiepoging in 2007 op een drugshandelaar voor wie Fidan als bodyguard werkte. Die nam hem kwalijk dat hij zijn werk niet goed had gedaan en verdacht hem zelfs van dubbelspel.

In totaal zijn in 2014 dertig liquidaties gepleegd. Dat kan er één meer of minder zijn, omdat niet altijd duidelijk is of het wel een afrekening is. Maar als het slachtoffer een ‘bekende’ van de politie is, er met volautomatische wapens is geschoten en er na de aanslag ergens een uitgebrande auto of motor wordt aangetroffen, is het vrijwel zeker een liquidatie.

Meer liquidaties

Het aantal liquidaties ligt de laatste jaren gemiddeld rond de 5 à 10 procent van het totaal aantal moorden, maar het afgelopen jaar waren het er veel meer. In 2014 zijn rond de 130 moorden gepleegd, het laagste moordcijfer sinds 1992. Bijna een kwart daarvan betrof dus liquidaties.

In de onderwereld is al enige tijd sprake van een strijd om de macht. Vooral met drugshandel wordt goud geld verdiend. Niemand is zijn leven zeker. Huurmoordenaars weten de beoogde slachtoffers hoe dan ook te vinden. Zelfs in het buitenland. Onlangs nog werd de Turkse crimineel Ali Akgün (40) in Istanbul achter het stuur van zijn Bentley geliquideerd.

Als de ‘doelwitten’ onderduiken of zelf in de gevangenis zitten, moeten vrienden en familie vrezen voor hun leven. Dat bleek 8 december toen de 34-jarige Braziliaanse Luana Luz Xavier in Amstelveen werd doodgeschoten. Zij was de vriendin van een bekende Marokkaanse crimineel. Dat was blijkbaar voldoende om haar uit de weg te ruimen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.