Volgens de NOS is een kritische moslim geen ‘gewone moslim’

05 december 2014Leestijd: 4 minuten

De heren van de publieke omroep maken Geert Wilders groot met hun – vast en zeker goedbedoelde – politiek correcte berichtgeving. Een moslim met kritiek op zijn geloofsgenoten is volgens de NPO kennelijk geen gewone moslim.

De politiek van de goede bedoelingen viert hoogtij bij de publieke omroep, en dan vooral bij de NOS. Andere media begaan deze zonde ook weleens, en de geschiedenis leert dat deze politiek meestal een averechts effect sorteert.

Lange tijd was Pauw en Witteman bezig om de monsterlijke aspecten van Geert Wilders te ontvouwen. Maar Wilders was niet bereid om erbij te gaan zitten. De programmamakers hebben ook niet geprobeerd om iemand aan tafel te krijgen die deze kant van het spectrum representeert.

Monster

Tegelijkertijd weten we dat slechts weinigen bereid zijn om de andere kant van de werkelijkheid te vertegenwoordigen. Dat is ook niet onbegrijpelijk: iemand die de andere kant van het spectrum wil vertegenwoordigen, wordt vaak door dezelfde programmamakers neergezet als een idioot of als een half monster.

Al bij al is het een zorgwekkende toestand. Maar wel goed bedoeld.

Pauw en Witteman bereikten met hun beleid dat de PVV groeide als kool en de verkiezingen won.

Wilders

Daarna zakte de partij weg, maar niet vanwege de media. Kiezers waren teleurgesteld in het feit dat Wilders niet in staat was het door hemzelf geconstrueerde kabinet in stand te houden.

Het blijft zorgwekkend dat een serieus deel van de bevolking niet kan, wil of durft deel te nemen aan de maatschappelijke gedachtevorming.

De lijn van de politiek van de goede bedoelingen wordt voortgezet door Jeroen Pauw; Paul Witteman kan zijn eigen politiek voortzetten in het tv-programma Buitenhof. En jawel: dankzij de heren groeit de PVV weer als kool.

Eigen wereldbeeld

Nu kunnen beide presentatoren opperen dat ze de hemel worden ingeprezen door de tv-recensenten van de Volkskrant en NRC Handelsblad. Maar ja, dat zijn geen kritische journalisten, maar geestverwanten.

Zij zijn vooral bezig om hun eigen wereldbeeld aan te prijzen. Maar moderne kiezers denken heel anders over de werkelijkheid dan de linksige figuren uit de fantasiewereld. Terwijl een deel van de bevolking niet wordt gerepresenteerd in de publieke opinievorming.

Inmenging

Om het niet te abstract te houden, geef ik u een voorbeeld. Er zaten recent drie Turken bij Pauw aan tafel om te praten over de inmenging van Turkije. Het was gezellig, en zeer geruststellend. Maar waar blijft de stem van minister Lodewijk Asscher, die in deze zaak naar alle waarschijnlijkheid de meerderheid van de samenleving vertegenwoordigt?

Wilders zou hebben gezegd: Jeroen, bedankt voor nog een virtuele zetel! Ga zo door, meer Turken, meer Marokkanen, meer Perzen! Wilders zou hebben gedacht: Jeroen, ik wil ze elke avond zien, doe het alstublieft.

Gewone moslims

De NOS is kennelijk verontwaardigd door eigen berichtgeving – telkens weer die jihadistische koppensnellers! Kunnen we niet eens paar normale moslims interviewen, dacht de NOS-redactie.

Gelukkig heeft de NOS geen tekort aan specialisten die de politieke correctheid als een kunstvorm hebben uitgevonden. Dus voorwaarts, op naar de gewone moslims!

De NOS ging, met Nieuwsuur voorop, op zoek naar de gewone moslims.

Wat is een gewone moslim? Ik word er moe van, u niet? Gewone moslims waren voor Nieuwsuur de fundamentalistische moslims die contact onderhouden met de Moslimbroeders.

Speurtocht

Elsevier.nl meldde op gezag van onderzoeksjournalist Carel Brendel dat de gewone moslims van Nieuwsuur allesbehalve gewoon waren: ‘Want in de reportage kwamen volgens Brendel hoofdzakelijk politiek geëngageerde personen van een bepaalde groep aan het woord: “Het merkwaardige was dat de langdurige en breed opgezette speurtocht zich in de uitzending vernauwde tot De Middenweg in Rotterdam. Eikelboom omschreef dit centrum als een poldermoskee waar alle groepen samenkomen. Meer achtergrond gaf hij niet. Eikelboom en Holdert wisten niet (of verzwegen) dat De Middenweg onderdeel is van de Moslimbroeders.”‘

Whiskydrinker

Nieuwsuur verwart gewone moslims met de islam. Een moslim valt niet samen met het begrip islam als religie. Iemand heet moslim omdat een van zijn ouders moslim is. Klaar.

En die ene moslim kan een whiskydrinker, een hoerenloper, een atheïst, een fundamentalist, een pacifist, een dierenliefhebber of een afvallige moslim zijn. Met excuses voor de categorieën die ik vergeet te noemen.

Een moslim die op de journalisten van de NOS lijkt en zich dus nooit zorgen maakt over het hiernamaals, is kennelijk geen moslim. Is hier de Wilders-logica aan het werk? Sorry vrienden, ik ben geen psychoanalyticus, maar jullie zijn echt een beetje getikt.

Baardmannen

Nieuwsuur moet, zoals in het verleden door NOVA werd gedaan, onderzoek gaan doen naar de jihadistische netwerken in Nederland. Nieuwsuur zou net als NOVA een podium moeten bieden aan niet alleen de baardmannen en hoofddoekdragers, maar ook aan de tegenstanders en de critici van de islam. Nieuwsuur is helaas geen NOVA, maar NOS.

Een journalist zou op grond van zijn of haar professie binnen onze werkelijkheid naar belangrijke feiten – op dit moment het terrorisme – en de ideële gronden daarvan op zoek moeten naar reportages, interviews en discussies.

Bezinning

En als journalisten denken dat ze via het uitbannen van de islamkritiek en het downplayen van feiten de goede bedoelingen kunnen dienen, zullen zij – per ongeluk – de kwade bedoelingen van dienst zijn.

Ik heb de indruk dat de NOS en andere media bezig zijn om goede moslims uit te vinden. Niet in Iran, noch in Nederland bieden de media ruimte voor kritiek en bezinning op de islam. De ideologische zelfcensuur bij de journalistieke elite draagt bij aan de groei van de PVV.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.