Celstraf voor Syriëganger Maher H. roept alleen maar meer vragen op

02 december 2014Leestijd: 2 minuten

Wie zich in Syrië met een kalasjnikov laat fotograferen, heeft een probleem. Maar de veroordeling van de teruggekeerde Syriëstrijder Maher H. maakt niet duidelijk wanneer afreizen naar een conflictgebied strafbaar wordt.

De twintigjarige Maher H. is de eerste terugkeerder uit Syrië die is veroordeeld. Hij kreeg maandag drie jaar celstraf omdat hij in Syrië bij een islamitische strijdgroepering zou hebben gevochten.

Zelf beweert hij alleen hulp te hebben verleend, maar volgens de rechtbank heeft hij wel degelijk meegestreden. Dat blijkt onder meer uit een sms’je dat zijn moeder hem stuurde, waarin ze hem vraagt aan haar te denken wanneer hij naar het slagveld gaat. En dan is er nog een foto waarop hij poseert met een kalasjnikov.

Precedent

In het hoger beroep kan het nog kantelen, maar voorlopig schept deze uitspraak een precedent: wie zich in Syrië met een kalasjnikov laat fotograferen, heeft een probleem. Althans, wie aan de kant van IS of het aan Al-Qa’ida gelieerde Jabhat al-Nusra strijdt.

Gewapend verzet tegen de Syrische president Bashar al-Assad is niet direct strafbaar, mede omdat het breed wordt gesteund. Maar wie ook nog strijdt voor de stichting van een islamitische staat, kan strafvervolging verwachten.

Groepen als IS en Jabhat al-Nusra willen volgens de rechtbank een land ernstig ontwrichten en de bevolking schrik aanjagen. In de islamitische staat die zij nastreven, is geen ruimte voor andersdenkenden en worden mensenrechten geschonden.

No Surrender

De rechtbank zei met de uitspraak een signaal te willen afgeven aan aspirant-strijders die overwegen om af te reizen. Toch is het nog steeds niet duidelijk wat er te wachten staat voor strijders die zich op andere wijze in het conflict mengen.

Worden de leden van No Surrender, die meestrijden met de Koerden, ook vervolgd als blijkt dat door hen mensenrechten worden geschonden? Het Openbaar Ministerie heeft daar nog steeds geen eenduidig antwoord op gegeven.

Bovendien is het nog maar de vraag of iedere terugkeerder uit Syrië een proces krijgt. Zo is Jordi de J. uit Den Haag inmiddels weer op vrije voeten. Officieel omdat hij jong is en twee kinderen heeft. Maar het zal ongetwijfeld meespelen dat het OM moeite heeft om het bewijs rond te krijgen dat hij daar daadwerkelijk heeft gevochten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.