Verjaag de vijand uit de publieke ruimte, niet de militairen

03 oktober 2014Leestijd: 4 minuten

Het advies van het ministerie van Defensie aan militairen om geen uniform te dragen in de publieke ruimte, is een verkeerd signaal aan de samenleving. Jihadisten vinden namelijk altijd weer een nieuw doelwit.

We zullen het moeten doen met een onzichtbaar leger. Nederlandse militairen zijn de komende tijd niet meer zichtbaar. Ze zijn er wel, maar u ziet ze niet.

De Nederlandse militairen is gevraagd om buiten de kazerne geen uniform te dragen, in verband met de Nederlandse deelname aan de oorlog tegen Islamitische Staat (IS).

Nederland trekt met een aantal andere landen ten strijde tegen de jihadisten in Irak. De Nederlandse actie berust op een volkenrechtelijk mandaat en is dus legaal. Toch wordt de Nederlandse militairen geadviseerd om in de openbare ruimte geen uniform te dragen.

Afgeslacht

Het risico is groot dat de jihadisten de Nederlandse militairen zouden aanvallen – dat beweren de autoriteiten, gebaseerd op concrete aanwijzingen.

De videoboodschap van een Nederlandse jihadist, waarin hij alle jihadisten vraagt om in Nederland aanslagen te plegen, onderstreept de risicoanalyse van het ministerie van Defensie.

Dat is geen denkbeeldig scenario. In mei 2013 slachtte een jihadist in Londen op klaarlichte dag de Britse militair Lee Rigby. De soldaat van Allah legitimeerde zijn daad met een verwijzing naar het Britse aandeel in de oorlog tegen de Taliban in Afghanistan. Rigby was kansloos toen die jihadist hem aanviel met vleesmes.

Eenmaal buiten hun kazernes en zonder bewapening zouden de Nederlandse militairen worden gezien als ‘soft targets’.

Soft targets

Toch mankeert iets fundamenteel aan de redenering van de staat. Als militairen met een uniform als ‘soft targets’ worden beschouwd, waarom mogen politieagenten dan wel een uniform dragen? Ook zij kunnen zonder bewapening op weg naar huis worden gezien als ‘soft targets’. Als de jihadisten geen militair te pakken kunnen krijgen, zouden ze genoegen kunnen nemen met een politieagent.

En als ze geen politieagent vinden, zouden ze oud-politici kunnen aanvallen. Daarbij denk ik aan voormalige ministers van Justitie, Defensie of Binnenlandse zaken. Maar misschien herkent de vijand hen niet meer. Dan vallen ze brandweermannen aan, want ook zij maken deel uit van het systeem van openbare veiligheid.

Keppeltje

Als al deze mensen onbereikbaar zijn voor de jihadisten, zijn er nog Joden. Als de Nederlandse overheid consequent is, moet zij de Joden vragen om onherkenbaar in de openbare ruimte te verschijnen.

Gij zult geen keppeltje dragen in de openbare ruimte! Een gerechtvaardigd advies, zou een woordvoerder van het ministerie van Defensie kunnen zeggen. Deze aanbeveling kan worden gebaseerd op het feit dat in Toulouse en Brussel al Joden zijn vermoord.

Ik vermoed dat de joden zich in de grote Nederlandse steden allang onzichtbaar hebben gemaakt. Eerder dan de Nederlandse militairen waren zij een gewilde prooi voor de jihadisten. De baardmannen watertanden bij het zien van een Jood.

Hofstadgroep

Als ze geen militairen, politieagenten, oud-politici en Joden kunnen vinden, zullen ze wellicht achter homo’s aangaan. Ook zij zijn zeer geliefd bij de jihadisten. Hoe moeten zij zich onzichtbaar maken?

Maar stel nou dat de jihadisten ook deze categorie niet kunnen vinden. Dan kunnen ze – net als de Hofstadgroep – achter de opiniemakers en vooral de islamcritici aangaan.

Daar hebben ze ook ervaring mee: op 2 november 2004 werd Theo van Gogh afgeslacht. Eigenlijk staan de opiniemakers aan de frontlinie. Een consequente overheid zou opiniemakers moet adviseren om niet langer kritische stukken te schrijven over de islam.

Burqa

Als alle risicogroepen zijn verdwenen, dan zijn er nog vrouwen die veel ergernis kunnen wekken bij de heethoofden. Een gemiddelde jihadist ziet in de westerse vrouwen de bron van alle ellende, omdat zij met hun opvattingen en uiterlijke verschijning de islamitische vrouwen op verkeerde gedachten brengen.

De emancipatie van moslima’s heeft in hun ogen te maken met de westerse vrouwen en vooral de vrijheidsverleiding die ze uitstralen. Ook hiervoor zou een consequente overheid met een advies moeten komen: blijf thuis of draag een burqa. Dan vallen de westerse vrouwen niet meer op.

Als alles uit de publieke ruimte is geweerd, zal onverwijld het veiligheidsrisico afnemen. Zodra het licht van de vrijheid dooft, wordt de samenleving extreem veilig.

Verkeerd signaal

Het advies van het ministerie van Defensie is een verkeerd signaal aan de samenleving en aan de militairen. Waarom krijgen ze niet het advies om niet met het openbaar vervoer te reizen? Waarom worden ze niet geadviseerd om in groepen te reizen? En de belangrijkste vraag: waarom worden de militaire adviezen openbaar gemaakt?

Als alles openbaar is, hoeft de vijand niet meer te speculeren of te infiltreren om het Nederlandse veiligheidssysteem te begrijpen.

De overheid gaat ervan uit dat de vijand zich onder ons bevindt. Alsof Nederland Uruzgan is. Dan moet de overheid niet de militairen ontdoen van hun uniform, maar de vijand opzoeken en opsluiten.

Verjaag de vijand – en niet de militairen – uit de publieke ruimte.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.