Tegenstanders kernenergie reageren overdreven op fouten in Petten

20 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

In de Pettense kerncentrale zijn fouten gemaakt, maar van een slordige veiligheidscultuur is geen sprake. Als het gaat over kernenergie, wordt van een mug namelijk al snel een olifant gemaakt.

De Volkskrant en Brandpunt hebben een rapport in handen gekregen dat een lakse veiligheidscultuur in de reactor van Petten suggereert en daarover is de Tweede Kamer zeer opgewonden.

Er knipperde een controlelampje in Petten, en daarop is niet adequaat gereageerd. Verder waren twee meters kapot en niet tijdig vervangen. Ten slotte is een en ander niet snel genoeg gerapporteerd aan de toezichthouder.

Tot zover de harde feiten in de rel rond de reactor in Petten, waar isotopen voor de strijd tegen kanker worden gemaakt.

Tsjernobyl

Het bovenstaande hoort niet te gebeuren. In geen enkel bedrijf maar zeker niet in een kernreactor waar, als het fout gaat – zo hebben we in Tsjernobyl en Fukushima gezien – de gevolgen veel groter zijn dan bij menig ander productieproces.

Maar kom op, alles wat er in een kerncentrale gebeurt, wordt onder een vergrootglas gelegd. De Nederlandse samenleving telt veel mensen voor wie de strijd tegen kernenergie een heilige oorlog is , een jihad. Die promoveren een mug al gauw tot olifant.

Er zijn ook andere feiten. Bijvoorbeeld dat er geen sector is waar zo veel veiligheidsregels gelden als de nucleaire. Het is als met vliegtuigen: juist omdat ze kunnen neerstorten en zo honderden doden kunnen veroorzaken, zijn de materialen waaruit een vliegtuig bestaat zeer goed getest. Er een veiligheidscultuur waarin elk incident moet worden gemeld, opdat er van fouten wordt geleerd.

Opwinding

Wat voor vliegtuigen opgaat, geldt nog sterker voor kernreactoren. Daar is alles dubbel of driedubbel uitgevoerd, daar zijn de werknemers beter opgeleid dan elders en daar heerst een strenger toezicht dan waar ook. Als gevolg daarvan moet elk knipperend lampje in veelvoud worden gedocumenteerd met daaronder een reeks parafen.

Dat is goed, maar er mag niet uit worden geconcludeerd dat er levensgevaar dreigt in de Pettense duinen. De documenten die de Volkskrant en KRO Brandpunt Reporter na een beroep op de Wet openbaarheid bestuur in handen hebben gekregen en waarover nu zo veel opwinding is in de Tweede Kamer dat VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken op het matje wordt geroepen, kunnen ook anders worden gelezen.

Isotopen

Zo heeft de directie van NRG, eigenaar van de reactor, deze in 2013 drie maanden stilgelegd op basis van een alarmerende meting. Dat is geen teken van een slordige veiligheidscultuur.

De reactor in Petten is nog een van de weinige ter wereld waar radioactieve isotopen voor medische doeleinden worden gemaakt. De tijdelijke stilstand leidde dan ook alom tot klachten van ziekenhuizen en artsen, die hun kankerpatiënten niet konden onderzoeken en bestralen.

Toch werd de reactor stilgelegd, ondanks alle protesten en druk van buitenaf. Achteraf bleek de meting niet te kloppen en was er helemaal geen gevaar voor besmetting geweest.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.