Gerlof Leistra

Holleeder eindelijk goed in vizier OM dankzij kroongetuige Fred Ros

16 september 2014Leestijd: 2 minuten

Een deal sluiten met een kroongetuige is omstreden, maar het lijkt de enige manier om opdrachtgevers van liquidaties achter de tralies te krijgen. Willem Holleeder is nu toch goed in het vizier van justitie.

Met de wegens moord veroordeelde crimineel Fred Ros als nieuwe kroongetuige in het grote liquidatieproces is er meer zicht op de mogelijke opdrachtgevers: Willem Holleeder, Dino Soerel en Ali Akgün.

De eerste was al jaren verdachte, maar loopt nog vrij rond. De andere twee werden na een eis van levenslang door de rechtbank vrijgesproken van moord. In hoger beroep liggen de kaarten ineens anders. Dat is een unieke doorbraak.

Indentiteit

Zelf kreeg ‘moordmakelaar’ Ros in eerste aanleg dertig jaar gevangenisstraf voor onder meer de moord op Thomas van der Bijl in 2006. Hij had de schutters geregeld. Afgelopen december sloot Ros een deal met justitie en legde belastende verklaringen af. Die worden nu in het hoger beroep ingebracht.

Als tegenprestatie eist het Openbaar Ministerie (OM) 15 jaar en is Ros opgenomen in het programma voor beschermde getuigen en krijgt hij een andere identiteit.

Bij liquidaties lukt het soms de uitvoerders te pakken, maar de opdrachtgevers blijven vrijwel altijd buiten schot. Blijkbaar lukt dat alleen met de inzet van criminelen als kroongetuige. Ondanks alle kritiek van advocaten bleven de verklaringen van kroongetuige Peter la Serpe grotendeels overeind en werd zijn deal door de rechter ‘goedgekeurd’.

Levenslang

Juridisch is het lastig dat de verklaringen van Ros pas in  hoger beroep kunnen worden gebruikt. Soerel en Akgün hangt opnieuw levenslang boven het hoofd, maar zij kunnen na een veroordeling alleen nog naar de Hoge Raad stappen. Die kijkt niet meer naar de feiten, maar beoordeelt de rechtsgang.

Tweede lastige punt is dat Ros net als La Serpe bloed aan zijn handen heeft. Hoe omstreden een deal met een moordenaar ook is, helaas lijkt het de enige manier om de opdrachtgevers achter de tralies te krijgen. Dat rechtvaardigt het gebruik.

Kroongetuige

Grote vraag is hoe lang Holleeder nog op vrije voeten blijft. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moorden op zijn zwager en voormalige ‘gabber’ Cor van Hout (2003), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl.

Ondanks belastende verklaringen van La Serpe, de in 2004 geliquideerde Willem Endstra, de weduwe Houtman en Thomas van der Bijl leek hij de dans te ontspringen. Met de inzet van Ros als kroongetuige komt hij nu eindelijk goed in het vizier van justitie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.