Servaas van der Laan

Sluiting Witte Aap was ordinair ondernemertje pesten

29 augustus 2014Leestijd: 3 minuten

Dat gemeenten de deuren van dubieuze drugsholen dichtgooien, is een goede zaak. Maar het sluiten van een keurige tent als de Witte Aap in Rotterdam is ondernemertje pesten.

De hele vrijdag zat eigenaar Marco Buitendijk in spanning. Ieder belletje van nieuwsgierige journalisten nam hij direct op in de hoop dat het een ambtenaar zou zijn met goed nieuws. Maar de heren op de Coolsingel lieten de horeca-ondernemer flink zweten.

Witte rook

Aan het eind van de middag kwam dan eindelijk witte rook. Twee dagen na een steekincident voor de deur mag Buitendijk vanavond de fusten weer gaan aansluiten. Het was loco-burgemeester Joost Eerdmans zelf die het goede nieuws persoonlijk per telefoon overbracht. Net op tijd voor het weekend dat voor de deur staat dat extra druk zal zijn door de jaarlijkse City Race.

‘Dit is het minst slechte scenario,’ zegt Buitendijk. ‘Ik ben twee dagen dicht geweest, en er is iemand neergestoken voor mijn café. Dat zijn geen dingen om vrolijk van te worden.’

Beleid

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De gemeente Rotterdam is ook tot inzicht gekomen dat het verkeerd was om een populair café met goede reputatie dicht te gooien vanwege een steekincident voor de deur. ‘Als ze voor het stadhuis iemand neersteken, gaat dat dan ook twee weken dicht?’ vroeg een Rotterdammer zich verbaasd af in dagblad Metro.

‘Ik hoop dat ik een voorbeeld ben voor andere gevallen na mij. Laat ze bij een incident eerst eens naar de historie van de zaak en de ondernemer kijken voordat ze de boel direct dichtgooien,’ zegt Buitendijk.

Foute cafés

Het is de taak van de gemeente om toezicht te houden op de horeca, en waar mogelijk, foute cafés het leven zuur te maken. Zo was het niet raar dat de eigenaar van Saint Tropez op het Stadhuisplein eerst maar eens moest uitleggen hoe het mogelijk was dat er geschoten werd in zijn zaak.

Maar de Witte Aap is geen Saint Tropez, en dat weet loco-burgemeester Joost Eerdmans ook. Het kan procedure zijn, maar een zaak dichtgooien omdat een onverlaat op het terras meent zijn mes te moeten trekken, is geen veiligheidsbeleid. Dat is ondernemertje pesten. Dit had natuurlijk overal in een stad met 620.000 inwoners kunnen gebeuren. Of, om met de woorden van de eigenaar te spreken: ‘Het gaat negentien jaar goed, en dan komt een of andere debiel hier de boel verstieren’.

Biertje in de Aap

Wie in de gelegenheid is, moet vanavond maar een biertje gaan drinken in de ‘Aap’. Want eigenaar Buitendijk liep aardig wat omzet mis doordat hij tijdens een drukke donderdagavond werkeloos op de bank naar Feyenoord zat te kijken. En dat was voor hem, als geboren Spartaan, een extra grote kwelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.