Gerry van der List

Reacties op ramp MH17 tonen Nederland op zijn best

24 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Ook de buitenlandse media waren onder de indruk. Terecht. De manier waarop Nederlanders uiting hebben gegeven aan hun machteloos verdriet na het neerhalen van MH17, is waardig en waardevol.

De critici leken het gelijk aan hun zijde te hebben. Waarom moet de overheid zich nu weer met het verdriet in Nederland bemoeien door een dag van nationale rouw af te kondigen? Laat burgers toch op hun eigen manier treuren.

Kippenvel

Toch dwong de dag van nationale rouw vooral respect en waardering af. Buitenlandse media besteedden uitgebreid aandacht aan de wijze waarop Nederland eer betoonde aan de slachtoffers van de ramp met de MH17.

Begrijpelijk. De colonne van veertig lijkwagens van Eindhoven naar Hilversum met al die ontroerde mensen langs de kant zorgde, ondanks de hoge temperatuur, voor kippenvel.

Ingetogen

Ook de minuut stilte maakte indruk. Het was allemaal ingetogen en waardig. En waardevol, als een middel om uiting te geven aan een machteloos verdriet.

Een geseculariseerde, heterogene natie blijkt manieren te kunnen vinden om collectief te rouwen en verdriet te verwerken.

De reacties op het neerhalen van de MH17 tonen Nederland op zijn best, zou je kunnen zeggen.

Natuurlijk waren er dissonanten. Zoals de rare suggestie van een burgemeester om de dochter van Vladimir Poetin te deporteren en onnozele twitter-ruzietjes over de juiste rouw-etiquette.

Demoraliserend

Maar over het geheel genomen kunnen Nederlanders trots zijn op hun houding de laatste week. Mede dankzij een wijze regering die een warm hart met een koel hoofd combineerde.

En nu op jacht naar de daders. Want weinig werkt zo demoraliserend als het onbestraft laten van ernstige misdaden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.