Gerlof Leistra

Gewelddadige dood Els Borst zou in patroon kunnen passen

13 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Dat oud-minister Els Borst (81) het slachtoffer lijkt te zijn van een misdrijf, past in een patroon. Vermogende ouderen vormen een dankbare ‘prooi’ voor keiharde roofovervallers en inbrekers.

Zeker als het gaat om alleenstaanden. Het percentage oude slachtoffers van moord en doodslag neemt de laatste jaren toe, zo blijkt uit het doorlopende onderzoek van Elsevier naar moord en doodslag. Vorig jaar waren het er veertien.

Inbraken

De buurt in Bilthoven waar Borst woonde, wordt al lang geteisterd door inbraken. Het forensisch onderzoek in en rondom haar woning is nog gaande en levert mogelijk bruikbare sporen op over de dader(s).

Eerder maakte de politie bekend dat er geen sporen van braak zijn aangetroffen. Borst werd gevonden in haar garage. Dat kan betekenen dat ze de eventuele dader(s) zelf heeft binnengelaten of betrapt heeft.

Dadergroepen

Vaak gaat het bij roofovervallen en serie-inbraken om mobiele dadergroepen, onder meer uit het voormalig Oostblok. Ze bereiden hun misdrijven grondig voor en gebruiken soms geweld als ze betrapt worden.

Als de grond ze te heet onder de voeten wordt, wijken ze uit naar andere delen van het land of verdwijnen tijdelijk naar hun land van herkomst. Handlangers ontfermen zich over de buit. De politie heeft nog geen idee wie er achter de dood van Els Borst zit(ten).

Dure auto

Sinds banken en winkels beter worden beveiligd met onder meer camera’s, richten criminelen zich meer op auto’s. Soms gaat het ze alleen om de dure auto’s. Maar net zo gemakkelijk wordt een huis volledig overhoop gehaald op zoek naar sieraden en contant geld.

Het is nog niet bekend of er uit de woning van Borst goederen zijn verdwenen.

Volg Gerlof Leistra op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.