Sebastien Valkenberg

De wereldvreemdheid van stadsdeel Amsterdam-West

31 augustus 2013

Hoe moeten buurtbewoners zich wapenen tegen intimidatie van hangjongeren? De suggestie van stadsdeel Amsterdam-West: ga met ze in gesprek en toon interesse. Wat een flauwekul.

Amsterdam had al het Mercatorplein en de Diamantbuurt – het kan zijn dat ik een paar probleemregio’s over het hoofd zie. Hoe dan ook kan de hoofdstad het Witte de Withplein aan het rijtje toevoegen. Uit een reportage van Het Parool blijkt dat jongeren de buurt terroriseren.

Bedreigd

Het Parool: ‘Bewoners van het nieuwbouwcomplex op het Witte de Withplein in De Baarsjes worden geïntimideerd en bedreigd door jongeren uit de buurt. Deze jongeren hangen de hele middag en avond op het plein rond, vernielen spullen, blowen en scheuren met scooters.’

Ik zou zeggen: stuur er een paar potige agenten op af. De politie is er tenslotte om de openbare orde te bewaken. Maar zo eenvoudig ligt dat niet in Nederland anno 2013. Buurtoverlast is een probleem dat vooral breed moet worden aangepakt. Daarom kwamen politici, buurtcoördinatoren van stadsdeel Amsterdam-West en hulpverleners bij elkaar. Het Buurt Praktijk Team is in de maak.

Speelgoedkisten

De oplossing moet komen van speelgoedkisten voor jongeren en portiekgesprekken met hun ouders. Wat was de boodschap aan buurtbewoners die zich geïntimideerd voelen door de hangjongeren? ‘Ga met ze in gesprek als ze op het plein zitten te blowen. Vraag wat voor werk ze doen of welke opleiding ze volgen.’

Vervolgens ontstond het idee van een speciale training die buurtbewoners weerbaarder moet maken.

YouTube

De wereldvreemdheid van het welzijnswerk kent geen grenzen. Waarom is de oproep tot meer belangstelling voor de hangjongeren zo moeilijk te verteren?

Een buurtbewoonster pakte het als volgt aan: ‘Ik stapte op die jongens af en zei er wat van. Maar ik werd bedreigd. Ze filmden mij met hun mobiel en zeiden dat ze me op YouTube zouden zetten.’

Vrome praat

De autoriteiten zal het niets verbazen. Klagen over overlast? Dat is natuurlijk ook niet leuk voor de hangjongeren om te horen. Beter had de buurtbewoonster kunnen informeren naar hun werk – aangenomen dat ze dat hebben.

Wat een vrome praat. Interesse reserveer je voor intimi. Van familie en vrienden wil je weten hoe het op hun werk staat. Niet van hangjongeren die zich via intimidatie de buurt toe-eigenen.

Maar er zit nog een venijnig kantje aan het idee om buurtbewoners op weerbaarheidstraining te sturen. Het doet denken aan een kleedadvies aan het meisje dat net verkracht is. Dat rokje was ook wel erg kort. Dat noemen we ‘blaming the victim’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.