Robert Stiphout

Beatrix: landsbelang voor eigenbelang

19 december 2012Leestijd: 1 minuut

Ondanks alle tegenslagen volhardde koningin Beatrix met groot plichtsbesef in de uitoefening van haar taak als staatshoofd

Voor de oudst regerende Oranje-vorst is 2012 niets minder dan een annus horribilis. Het jaar begon lastig met de ophef rond de hoofddoek die de Koningin droeg tijdens haar bezoek aan een moskee in het Midden-Oosten. Maar deze rel bleek onbeduidend vergeleken met de persoonlijke tragedie die Beatrix en haar familie een maand later trof.

Ceremonieel koningschap

Zoals bekend raakte haar tweede zoon, prins Friso, op skivakantie in Oostenrijk bedolven onder een lawine. Hij liep zwaar hersenletsel op en werd op 1 maart overgebracht naar Londen, waar hij nog altijd in coma ligt.

Alsof dat niet genoeg was, zette de Tweede Kamer dit jaar een nieuwe stap richting een ceremonieel koningschap door haar rol in de formatie te schrappen. Na de verkiezingen van 12 september volgde voor het eerst niet de gebruikelijke gang van de fractieleiders naar de Koningin, maar nam de Kamer zelf het initiatief tot de formatie.

Plichtsbesef

Ondanks alles volhardde de Koningin met groot plichtsbesef in de uitoefening van haar taak als staatshoofd. Na het ski-ongeluk in Lech volgden niet meer dan twee aanpassingen in haar agenda. Koninginnedag ging gewoon door. Uit enquêtes bleek ze zich zo populairder te hebben gemaakt dan in jaren.

De plichtsgetrouwe koningin Beatrix stelde landsbelang voor eigenbelang. Alleen al dat maakt haar Nederlander van het Jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.