Criminaliteit

‘Rifcrimineel’ Chaou aangehouden: wordt hij uitgeleverd?

29 juni 2017Leestijd: 2 minuten

De Marokkaanse Nederlander Said Chaou is aangehouden door de politie. De man stond afgelopen weekend centraal in een diplomatieke rel tussen Nederland en Marokko.

Dat meldt persbureau ANP. Chaou stond internationaal gesignaleerd. Volgens de Marokkaanse autoriteiten is de man lid van een criminele organisatie die internationaal drugs verhandelt. Daarnaast zou hij betogers in de Rif financieel steunen, de regio in het noordoosten waar het merendeel van de Marokkaanse Nederlanders zijn wortels heeft. In het achtergestelde gebied gaan al maanden duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de repressieve en corrupte overheid.

Betrokkenheid bij drugshandel

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat Marokko garanties heeft gegeven over de vervolging van Chaou. Zo zal hij alleen worden berecht op basis van betrokkenheid bij drugshandel, niet vanwege zijn politieke activiteiten. Daarover heeft Nederland harde eisen gesteld. Het Openbaar Ministerie gaat met het uitleveringsverzoek naar de rechtbank, die vervolgens over de uitlevering beslist.

Chaou was eigenaar van een coffeeshop in Roosendaal, maar die moest sluiten omdat hij zich niet aan het gedoogbeleid hield. In 2015 werd hij opgepakt wegens het overtreden van de Opiumwet, maar kwam later met een enkelband weer op vrije voeten.

Ambassadeur teruggeroepen

Chaou is een van de oprichters van de 18-septemberbeweging, die protesteert tegen de achterstelling van het Rifgebied in Marokko. In de periode 2007-2010 was hij actief als politicus in het Marokkaanse parlement.

Het Noord-Afrikaanse land vaardigde al twee arrestatiebevelen uit tegen Chaou, maar daar ging Nederland aanvankelijk niet op in. Vervolgens riep Marokko afgelopen weekend plotseling zijn ambassadeur terug.

Inez Weski, advocaat van Chaou, heeft inmiddels aangegeven een uitlevering te zullen aanvechten. Ook gelooft zij dat het uitleveringsverzoek politiek gemotiveerd is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.