Politiek

VVD-klimaatcriticus mag aanblijven als Statenlid

09 juni 2017

Het in opspraak geraakte VVD-Statenlid Frits Paymans hoeft niet het veld te ruimen. Paymans deed een aantal ‘omstreden’ uitspraken over klimaatverandering.

Paymans werd donderdag geïnterviewd door Omroep West. Volgens het Statenlid zijn klimaatverandering en de opwarming van de aarde een ‘hype’. Paymans stelt dat de aarde de afgelopen twintig jaar niet is opgewarmd. Als de interviewer vervolgens verwijst naar de Klimaatconferentie van Parijs en het grote aantal wetenschappers dat zich zorgen maakt over klimaatverandering, noemt het Statenlid dat een ‘denkfout’.

Complottheorieën

Sterker nog, de wetenschappers die het tegendeel beweren zijn in zijn ogen niet te vertrouwen. ‘Net zoals in alle andere complottheorieën kan dat georkestreerd zijn,’ aldus Paymans.

Het Statenlid krijgt bijval van zijn fractievoorzitter Tiemen Brill, die ook een complot niet uitsluit. ‘Dat zou zomaar eens kunnen. Er zijn signalen die die kant op wijzen,’ zegt Brill.

Teruggefloten

De uitspraken van Paymans veroorzaakte veel commotie in de gelederen van de VVD. Kamerlid Remco Dijkstra meldt dat de Tweede Kamerfractie van de VVD het klimaatakkoord van Parijs onderschrijft. Ook VVD-coryfee Frans Weisglas liet van zich horen.

Paymans is inmiddels teruggefloten door zijn eigen partij. Hij mag zich niet langer uiten over klimaatverandering. Pauline Bouvy, VVD-bestuursvoorzitter van regio Zuid-Holland, zegt dat de uitspraken van het Statenlid niet in lijn zijn met de visie van de VVD. Wel mag Paymans als Statenlid aanblijven .

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.