nederland

Nog drie weken tot verkiezingen: Dijsselbloem valt aan

21 februari 2017Leestijd: 3 minuten

Nog drie weken te gaan tot de verkiezingen op 15 maart 2017. Wat gebeurde er de afgelopen week?

VVD

Een kabinet van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA heeft de voorkeur van ondernemers, blijkt uit een enquête in opdracht van Het Financieele Dagblad onder 4.000 ‘beslissers’ in het bedrijfs­leven. In 2014 stond premier Mark Rutte (VVD) er bij ondernemers slechter voor. Het vertrouwen is terug ‘dankzij de prestaties van het kabinet’.

PvdA

Jeroen Dijsselbloem ontpopt zich als de boksbeugel van de PvdA. Eerst droogde hij concurrent GroenLinks af. ‘Ik schrik van ruige voorstellen @jesseklaver. Voor veel gezinnen (anderhalve baan/modaal/forenzen/eenvoudig koophuis) vrij rampzalig,’ twitterde Dijsselbloem, die uitrekende dat de GroenLinkse milieumaatregelen de forens 500 euro per maand kosten. Volgens Jesse Klaver probeert de PvdA ‘terug te knokken’. Inderdaad. ‘We gaan met Asscher deze verkiezingen winnen,’ zei Dijsselbloem optimistisch in het AD.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

PVV

Geert Wilders zegde na het ‘premiersdebat’ van RTL ook het Carrédebat af dat de omroep met Elsevier en BNR houdt. Reden: een interview dat RTL op de website met Wilders’ broer Paul publiceerde. ‘Wat een ongelooflijk laaghartig tuig is RTL,’ twitterde hij. Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) neemt zijn plek in.

Lees ook: Na interview met broer zegt Wilders debat RTL en Elsevier af

CDA

Het CDA wordt vaak genoemd in mogelijke coalities met linkse partijen, maar Sybrand Buma moet er niets van hebben. Hun ‘belachelijke ideeën’ moeten juist worden bestreden, zei Buma in De Telegraaf. Maar Buma levert zich niet uit aan rechts: ‘Je hebt de kans dat iedereen elkaar nodig heeft.’

Lees ook: Buma ziet niks in flirt van links: ‘Belachelijke, linkse ideeën moeten juist worden bestreden’

Partij voor de Dieren

Ferkiezingsprogramma Partij foar de Dieren Twadde Keamerferkiezings 2017, luidt het in het Fries vertaalde programma van de Partij voor de Dieren. Er verscheen ook een luisterversie, eentje in ‘eenvoudige taal’ en één in het Engels. Campagneleider Lieke Keller: ‘Alle kiezers moeten zich kunnen verdiepen in onze standpunten om op 15 maart een weloverwogen keuze te maken.’

Forum voor Democratie

Forum-lijsttrekker Thierry Baudet ergert zich aan de selectie van deelnemers aan de tv-debatten en eiste via de rechtbank dat de NOS hem uitnodigt voor het laatste debat, 14 maart. ‘De NOS treedt op als poortwachter van het partijkartel.’ Uitspraak 28 februari.

Foto van de week

ned-verk-1_preview

Agenda

Zondag 26 februari
>    RTL-‘Premiersdebat’
Zondag 5 maart
>     Carré-debat (Elsevier, RTL, BNR)
Maandag 6 maart
>    Midden-Oosten-debat
Donderdag 9 maart
>    Meetup Jesse Klaver AFAS Live
 Zaterdag 11 maart
>    Verkiezingsavond Jeugdjournaal
>    Debat van het Zuiden
Zondag 12 maart
>    Debat met nummers 2, Amsterdam
Maandag 13 maart
>    Debat EenVandaag
Dinsdag 14 maart
>    Lijsttrekkersdebat NOS

Echt gezegd

‘Ik weet niet of het land op mij zit te wachten’

Lijsttrekker Jan Roos van Voor Nederland op 18 februari in interview met NRC Handelsblad. Hij noemt zichzelf een ‘teleurgestelde VVD’er’

Alfred Oosenbrug (56)

ned-verk-mensje-oosenburg_previewEx-PvdA’er Jacques Monasch liet het lijsttrekkerschap van zijn partij Nieuwe Wegen aan Alfred Oosenbrug over. Zo wilde Monasch aantonen dat zijn partij niet uit beroepspolitici bestaat. Maar nu de Zoetermeerse verzekeringsdeskundige Oosenbrug buiten beeld bleef, heeft Monasch het roer alsnog overgenomen. Oosenbrug staat officieel trouwens wel nog op 1. De stembiljetten zijn al gedrukt. Neplijsttrekker.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.