nederland

Waarom u niet meer kunt reageren op onze artikelen

01 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Met de introductie van de nieuwe website heeft de redactie van Elsevier besloten om niet langer de mogelijkheid te geven om via de website op de artikelen te reageren. Een ingezonden brief sturen blijft mogelijk. Het adres is [email protected] of Redactie Elsevier, Postbus 152, 1000 AD  Amsterdam.

Het aantal reacties op www.elsevier.nl nam de laatste jaren stevig toe, maar dat kon helaas niet worden gezegd van de kwaliteit van veel reacties.

Het team van moderatoren constateerde steeds meer verruwing op het forum. Ook werd er nog maar zelden inhoudelijk gereageerd op de artikelen. Het reageren stond eenieder vrij, die een account had aangemaakt.

Alleen abonnees

Elsevier staat niet alleen in de beslissing om geen reacties meer toe te staan. Tal van andere websites gingen voor. Maar het is altijd jammer als de goeden onder de kwaden moeten lijden.

De redactie bestudeert nu de mogelijkheid om alleen abonnees op de artikelen te laten reageren.

‘Veilig anoniem’

Plaatsvervangend hoofdredacteur René van Rijckevorsel: ‘Elsevier heeft sinds 2004 de mogelijkheid geboden om op artikelen te reageren. Het merendeel had geen abonnement en reageerde veilig anoniem met een nickname.’

Het blokkeren van accounts hielp niet. Van Rijckevorsel: ‘De grootste lastpakken, de zogenaamde trollen, probeerden we met een IP-ban buiten te sluiten, maar die maakten dan in een handomdraai een nieuw IP-adres aan. Je vraagt je af waarmee die mensen de hele dag bezig zijn.’

‘Hooligans’

Het sluiten van het reactieforum voelt volgens Van Rijckevorsel ‘alsof we na twaalf jaar strijd toch hebben verloren van de hooligans’.

Maar hij is tegelijk blij om verlost te zijn van het negativisme dat sprak uit veel van de reacties. ‘Dat straalde af op het imago van Elsevier, dat juist positief in het leven staat.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.