Tijd dringt voor Wassila Hachchi: wacht haar een D66-royement?

03 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Het in allerijl vertrokken D66-Kamerlid Wassila Hachchi moet snel opheldering geven over de redenen van haar plotselinge vertrek uit de Tweede Kamer. Anders hangt haar een royement van haar partij boven het hoofd.

Volgens D66-voorzitter Letty Demmers moet Hachchi met een goed verhaal komen, schrijft De Telegraafdonderdag. Als dat niet gebeurt, dan ‘heroverweegt’ het partijbestuur haar lidmaatschap.

Wachtgeld

De krant schrijft dat Demmers en het plotseling verdwenen Kamerlid anderhalve week geleden voor het laatst mailcontact hebben gehad. Ze zou ‘constructief’ meewerken, maar ‘vaag’ blijven over haar wachtgeldregeling.

De Nederlandse belastingbetaler mag niet opdraaien voor een folderende Hachchi in de Verenigde Staten, zegt Demmers. ‘Ik kan me voorstellen dat het een leerzaam begin is, en misschien kan ze op die manier doorgroeien in Clintons campagne. Maar ik begrijp dat er van meer dan een onkostenvergoeding en betaald verblijf geen sprake is.’

Folders

Eind januari vertrok Hachchi plotseling naar New York, naar eigen zeggen om voor de campagne van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton te werken. Maar vooralsnog is het folderen op vrijwillige basis, en teert ze dus op wachtgeld.

Dat komt neer op 60 procent van haar salaris. Elke maand ontvangt Hachchi daardoor zo’n 6.800 euro. Of het vrijwilligerswerk op den duur kan leiden tot een betaalde baan is onduidelijk. Eerder liet een landelijk campagneleider van Clinton weten Hachchi niet te kennen.

Op een gegeven moment werd ze inderdaad opgemerkt bij het hoofdkantoor van Clinton in New York, maar zij leek zich daar als vrijwilliger aan te melden.

De zaak leidde tot frustratie binnen de D66-top, bijvoorbeeld bij partijleider en fractievoorzitter Alexander Pechtold. Voor journalisten blijft ze zich schuilhouden. En nu, weken later, wil het vertrokken Kamerlid nog altijd niets zeggen.