nederland

Wordt uitkeringsexport naar Marokko nu dan eindelijk gestopt?

16 februari 2016Leestijd: 1 minuut

De uitkeringsexport naar Marokko moet geleidelijk minder worden. Nederland wil eenzijdig een einde maken aan het verdrag over Nederlandse uitkeringen naar Marokko.

Een grote meerderheid van de Eerste Kamer ging dinsdag akkoord. De Tweede Kamer stemde onlangs al in met het voorstel van minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken.

Eisen

Jaarlijks vloeien door het verdrag enkele tientallen miljoenen naar Marokko. Nederland steggelt al lange tijd met Marokko over het uitkeringsverdrag. Asscher wilde aanvankelijk een aangepast verdrag. Dat was bijna zo ver, toen Marokko opeens met nieuwe eisen op tafel kwam. Toen klapte het aanvankelijke akkoord.

De bedoeling was om de uitkeringen te verlagen omdat de levenskosten in Marokko een stuk lager liggen dan in Nederland. Asscher benadrukt dat het Marokko nog steeds vrij staat om terug te komen naar de onderhandelingstafel. Sommige partijen zien de eenzijdige opzegging van het verdrag dan ook als pressiemiddel om Marokko weer tot onderhandelen te dwingen.

Samenwerking

De PvdA stemde zowel in de Eerste als in de Tweede Kamer tegen het voorstel van zijn eigen minister. De partij vreest dat de samenwerking met Marokko eronder zal lijden. Ook vinden de PvdA’ers dat het een ‘klap in het gezicht’ is voor Marokkanen die in Nederland wonen en hebben gewerkt.

Als het lukt het verdrag voor 1 juli op te zeggen, geldt het niet meer vanaf 1 januari 2017. Het is niet zo dat alle uitkeringen richting Marokko dan gelijk worden gestopt.  Lopende uitkeringen kunnen niet opeens worden stopgezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.