De monumentale status van de voormalige Mathenesserkerk in Rotterdam houdt de bouw van een nieuwe moskee voorlopig tegen. Maar de Stichting Moskee Annasr voor Marokkanen zou dat graag anders zien.
Het moskeebestuur wil het pand slopen, maar het gemeentebestuur wil het pand vanwege de monumentale status voor de stad behouden.
Juridische twist
Daarover gaat een juridische twist tussen de gemeente Rotterdam en de Stichting Moskee Annasr voor Marokkanen. Inzet van de strijd is een gebouw op de hoek van de Citterstraat en de Allard Piersonstraat in Rotterdam-West.
Hier werd in 1931 De Nederlands Hervormde Kerk, beter bekend als de Mathenesserkerk gebouwd. In 1983 raakte de kerk in onbruik en werd het pand gekocht door de islamitische gemeenschap. Die veranderde de teksten als ‘Zalig zijn degenen die het Woord Gods hooren en hetzelve bewaren’ in islamitische spreuken. Op de plek van het orgel is achter een glazen wand een gebedsruimte voor vrouwen ingericht.
Nieuwe eisen
Na 33 jaar voldoet het gebouw niet meer aan de eisen van de huidige bezoekers van de An-Nasrmoskee en wil de eigenaar het pand slopen om een nieuwe moskee te bouwen waar 5.000 moslims terecht zouden kunnen.
Maar die bouw- en vooral de sloopplannen stuiten op een bezwaar aangezien de monumentencommissie van de gemeente het gebouw in 2012 op de monumentenlijst heeft geplaatst. Deze beslissing werd genomen vanwege de ‘cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarden’ van het gebouw. Nadat er door de secularisering al veel kerken verdwenen in Rotterdam, wil de gemeente dit gebouw voor de stad behouden.
Gang naar de rechter
De moskeestichting stapte vorig jaar naar de rechter om de sloopplannen toch af te dwingen. Maar de rechter oordeelde dat het moskeebestuur niet aannemelijk heeft kunnen maken dat een sloop van het pand absolute noodzaak is. Volgens de rechter kan de gevraagde ruimte en vernieuwing ook worden bereikt door het pand te renoveren. Het argument dat de geldschieters van de moskee alleen hun portemonnee willen trekken als er een nieuwe moskee herrijst, vond de rechter niet overtuigend genoeg.
De Stichting Moskee Annasr voor Marokkanen gaf niet op en stapte naar de Raad van State. Die oordeelde dat beide partijen, de gemeente en de moskee, eerst maar eens samen om tafel moeten gaan zitten om tot op een oplossing te komen. Pas als dat niet lukt, zal de Raad van State een definitief oordeel vellen.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.