Spekman: Samsom moet weer lijsttrekker worden

06 februari 2016Leestijd: 2 minuten
''

PvdA-voorzitter Hans Spekman vindt dat Diederik Samsom ook bij de volgende verkiezingen weer lijsttrekker moet worden. Spekman denkt dat Samsom een goede ‘comeback’ kan maken.

Dat zegt Spekman zaterdag tegen RTL Nieuws.

Opgebrand

‘Ik vind dat wij als Partij van de Arbeid te snel mensen opbranden. Ik denk dat hij alles in zich heeft om een comeback te maken,’ zei de PvdA-voorzitter.

Eerder spraken ook videpremier Lodewijk Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem hun steun uit voor Samsom. Daarmee schaart zich nu de hele partijtop van de sociaaldemocraten achter Samsom.

Bang voor Nederlaag

Het vertrouwen in Samsom van Spekman blijkt blind te zijn. Ook bij een slechte uitslag, een scenario dat gezien de peilingen niet onwaarschijnlijk is, blijft Spekman achter zijn lijsttrekker staan.

‘Geen enkele uitslag kan me daar van afleiden,’ zei Spekman. Samsom, die de knoop doorhakt in oktober, heeft zelf al aangegeven sowieso op te stappen bij een verkiezingsnederlaag.

Kritiek

Toch is het niet zeker dat Samsom bij de eerstvolgende verkiezingen als lijsttrekker de strijd zal aangaan. In de PvdA-achterban klinken hardnekkige geluiden van onvrede.

Zo zei partijcoryfee Felix Rottenberg enkele maanden geleden dat hij in Asscher een veel betere leider zag. Hij noemde Samsom de ‘bedrijfsleider van het kabinet’. Een deel van de PvdA-achterban vindt dat Samsom zich teveel in dienst heeft gesteld van het kabinet en daarbij de traditionele sociaaldemocratische waarden heeft veronachtzaamd.

Opvolgers

De kritiek van Rottenberg kostte hem enkele maanden geleden nog de kop als hoofd van de kiescommissie voor de PvdA-kandidatenlijst voor de verkiezingen.

Maar als de geluiden van kritiek luider worden, zal de positie van Samsom in gevaar komen. Gedoodverfde opvolgers zijn, naast Asscher ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.