nederland

‘Referenda om draagvlak asielzoekerscentra te peilen bij burgers’

17 februari 2016Leestijd: 2 minuten

De partij VoorNederland (VNL) wil peilen of er draagvlak onder de Nederlandse bevolking is voor de komst van asielzoekerscentra. De partij heeft dinsdag een motie in ingediend om op gemeentelijk niveau referenda te organiseren. ‘Wij zijn voorstander van directere democratie,’ zegt VNL-Kamerlid Joram van Klaveren.

Van Klaveren zegt in gesprek met Elsevier dat veel Nederlandse burgers zich niet gehoord voelen, ondanks de georganiseerde informatieavonden. ‘Om te onderzoeken waar wel of waar geen draagvlak is in Nederland, hebben we de regering verzocht om gemeenten op te roepen maximaal gebruik te maken van de referendumverordening.’

Zwitserland

Het organiseren van referenda is volgens VNL de meest democratische wijze om het draagvlak onder de  bevolking te meten. VNL – dat beoogd lijsttrekker Bram Moszkowicz vorige maand aan de kant schoof – pleit voor een ‘directere democratie’ in Nederland en wijst daarbij op de Zwitserse bestuursvorm.

In Nederland kan de uitslag van een referendum nooit bindend zijn. ‘Maar we gaan ervan uit dat de bestuurders in Nederland hun democratische plicht nakomen en gehoor geven aan de uitslag van het referendum. Op dit moment wordt er te weinig geluisterd naar de bezwaren van de burgers en dat creëert woede en onbegrip,’ zegt Van Klaveren.

Geweld

Dat de discussie over de komst van een asielzoekerscentrum een gevoelig onderwerp is, bleek wel uit de vele raadsvergaderingen in Nederland waarbij woedende burgers de boventoon voerden. ‘Het leek wel oorlog,’ zei een inwoner van Geldermalsen in december, nadat het gemeentehuis was bestormd door woedende betogers en het centrum van de Gelderse plaats was veranderd in een waar slagveld.

Niet alleen in Geldermalsen braken rellen uit, ook in Apeldoorn, Heesch en Steenbergen liepen de emoties hoog op. Van Klaveren zegt dat het nooit de bedoeling is dat weerstand tegen asielzoekerscentra zich vertaald in geweld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.