nederland

Katwijkse PvdA-voorzitter ruimt het veld na doodverwensing Wilders

11 februari 2016Leestijd: 2 minuten

Voorzitter Willem den Hertog van de PvdA in Katwijk is donderdag opgestapt. Aanleiding was de doodverwensing die hij deed aan het adres van PVV-leider Geert Wilders via Twitter.

De PvdA nam ‘met afschuw kennis van de uitlatingen’ en heeft het vertrouwen in Den Hertog opgezegd.

De tweet van Den Hertog was aanleiding voor de lokale partijafdeling om donderdagmiddag een spoedberaad in te lassen. ‘Ook al heeft de heer Den Hertog deze uitlatingen niet gedaan als voorzitter van de PvdA Katwijk, zijn positie is hiermee onhoudbaar geworden,’ licht het partijbestuur in een verklaring toe.

Rel

‘We hopen natuurlijk allemaal dat Wilders sterft aan een hartaanval in bed (al dan niet tussen de benen van een links kamerlid)’, schreef Den Hertog op Twitter. Daarna ging hij nog een stapje verder: ‘Als er dan toch een kogel aan te pas komt, dan groot genoeg om er ‘van het dankbare Nederlandse volk’ op te graveren’. Hij liet later nog wel weten de tweets ‘op persoonlijke titel’ te hebben verzonden, en niet in zijn hoedanigheid als lokale PvdA-voorzitter.

De tweets van Den Hertog verwijzen een eerdere rel tussen Wilders en de PvdA. PvdA-voorzitter Hans Spekman noemde Wilders een ‘gevaar voor de democratie’, waarna Wilders reageerde met de woorden: ‘Als de kogel van links komt, weet heel Nederland dat aan de zijkant PvdA staat geschreven’.

‘Gestoord’

Eerder op de dag distantieerden PvdA-voorzitter Hans Spekman en PvdA-leider Diederik Samsom zich van uitlatingen van Den Hertog. ‘Afschuwelijk, misplaatst en fout’ luidde de reactie van Spekman, die eraan toevoegde dat de PvdA het debat ‘op inhoud’ voert. Diederik Samsom noemde de tweets op zijn beurt ‘gestoord’ en gaf aan een gesprek te willen voeren met Den Hertog.

Wilders confronteerde Samsom tijdens het asieldebat donderdagmiddag met de uitlatingen van Den Hertog en verwees daarbij ook naar eerdere uitspraken van PvdA-leden. De PVV-leider gaf aan best het debat op de inhoud aan te willen gaan, als Samsom erin slaagt zijn partijgenoten in het gareel te kunnen houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.