‘Hachchi deelt als vrijwilliger foldertjes uit voor Clinton’

18 februari 2016Leestijd: 2 minuten
''

Eind januari vertrok D66-kamerlid Wassila Hachchi met veel heisa naar New York, om voor de campagne van Hillary Clinton te werken. Vooralsnog is dat als vrijwilliger.

Ingewijden vertellen donderdag tegen De Telegraafdat Hachchi in New Hampshire – waar afgelopen week voorverkiezingen werden gehouden – foldertjes uitdeelde voor de presidentskandidaat. Dat werk is vrijwillig; alleen overnachtingen in hotels worden betaald.

Wachtgeld

Wel ontvangt ze, als vertrekkend Kamerlid, elke maand wachtgeld ter waarde van 80 procent van haar salaris: dat komt neer op zo’n 6.800 euro. Of het vrijwilligerswerk op den duur betaald kan worden is onduidelijk. Eerder liet een landelijk campagneleider van Clinton weten Hachchi niet te kennen.

Er ontstond veel commotie na het plotselinge vertrek van het Kamerlid. In haar afscheidsbrief schreef Hachchi dat ze vertrok om ‘een bijdrage te leveren aan de campagne van Clinton en te leren van internationale politiek.’ Ze werd inderdaad gespot bij het hoofdkantoor in van Hillary Clinton in New York, maar leek zich daar als vrijwilliger aan te melden.

Frustratie

Zelfs binnen haar eigen partij, D66, wisten ze tot hun frustratie niet wat Hachchi ging doen in New York. Sinds 25 januari heeft fractievoorzitter Alexander Pechtold niets meer van Hachchi vernomen. Ook weigerde ze te spreken met de media.

In haar laatste tweet meldde ze dat ze  ernaar streeft ‘om af te kunnen zien van wachtgeld, zodra zij een arbeidscontract heeft getekend.’ Na drie maanden wachtgeld heeft ze een sollicitatieplicht.