Dijkhoff: we kunnen geen ‘nee’ zeggen tegen grote azc’s

02 februari 2016Leestijd: 2 minuten

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de luxe niet om nee te zeggen tegen opvanglocaties, kleine of grote, zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie dinsdag. Eerder op de dag pleitte de Nationale Politie voor onderzoek naar kleinere opvanglocaties voor asielzoekers.

Dit naar aanleiding van dinsdag gepubliceerde politiecijfers over incidenten op opvanglocaties. Daarbij stak de opvanglocatie Ter Apel met 403 politieregistraties met kop en schouders uit boven andere opvangcentra.

Op elkaars lip

Dijkhoff zegt dat hij uit de cijfers niet direct kan opmaken dat op grotere locaties relatief meer incidenten zijn. De Tweede Kamer pleit ook voor kleine locaties, maar dat kan het COA zich momenteel niet permitteren. Kleine locaties kunnen met de huidige aantallen asielzoekers namelijk niet voldoende opvang bieden, aldus Dijkhoff.

Coalitiepartner PvdA vindt het juist goed voor het draagvlak als er zoveel mogelijk kleine opvanglocaties komen. Dat moet helpen om incidenten te voorkomen, ‘omdat minder mensen op elkaars lip zitten,’ zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Zij vindt ook dat als dat nodig blijkt, er meer geld in gepompt moet worden.

Steekpartij

Zaterdag gaf Dijkhoff cijfers vrij over het aantal meldingen van azc-incidenten bij van het COA: daaruit bleek dat het aantal afgelopen jaar is verdubbeld ten opzichte van 2014. In 2015 is van ruim 8.000 incidenten melding gemaakt door het COA.

Ook op dinsdag deed zich weer een incident voor in een asielzoekerscentrum. Bij een opvangcentrum in Almere viel een gewonde door een steekpartij. Het is nog niet bekend of de gewonde een asielzoeker is of een medewerker van het azc. Hoewel er een traumahelikopter ter plaatse moest komen, is er ook nog niets bekend over de aard van de verwondingen.

De politie in Almere zoekt nu naar de verdachte van de steekpartij. Het gaat om een man van ongeveer 30 jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.