Dijkhoff: asielzoeker sneller afwijzen na bepaalde delicten

04 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel gaat onderzoeken of het mogelijk is een asielzoeker af te wijzen voor een verblijfsvergunning na bepaalde misdrijven als moord of zedendelicten, ongeacht de lengte van de daarvoor opgelegde straf.

Momenteel kan een verblijfsvergunning voor een criminele asielzoeker alleen worden afgewezen als hij is veroordeeld tot een straf van minimaal zes maanden. Bij misdrijven zoals zedendelicten – waarbij de lengte van de straf vaak onduidelijk is – moet bewijsmateriaal voldoende zijn om een asielzoeker uit te kunnen zetten.

Ook bij moord, waarvoor iemand vaak wel zes maanden de cel in moet, moet de betrokkene geen kans meer maken op een asielstatus, vindt Dijkhoff. De bewindsman had eerder besloten om de strafnormen te verlagen waardoor criminele asielzoekers sneller worden afgewezen.

Duits beleid

In Duitsland zijn de politici sinds de aanrandingen in Keulen bezig met een soepeler uitzetbeleid, waarbij de straflengte geen juridisch obstakel meer vormt. Dijkhoff is positief gestemd over de Duitse plannen en gaat bekijken of dergelijke maatregelen ook in Nederland kunnen worden doorgevoerd.

Dinsdag publiceerde het ministerie voor Veiligheid en Justitie cijfers over het aantal incidenten in opvangcentra. Ter Apel stak met 403 politieregistraties met kop en schouders boven de andere locaties uit. Andere partijen wilden meer duidelijkheid van Dijkhoff over die aantallen, maar hij zei dat het moeilijk is om duiding te geven aan de cijfers.

Kleinere opvang

Eerder zei de VVD’er dat hij niet kon constateren dat er in grotere opvangcentra meer incidenten zijn. In de Tweede Kamer wordt gepleit voor kleinere opvangcentra. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft echter aangegeven dat kleine locaties onvoldoende opvang kunnen bieden aan de huidige aantallen asielzoekers.

In totaal werden dit jaar meer dan achtduizend incidenten in asielzoekerscentra gemeld. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van 2014. Bij vijfduizend van de gevallen ging het om overtredingen van de huisregels. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat er 1.300 meldingen zijn geregistreerd van fysieke agressie op en rond opvanglocaties.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.