Zo gaat de politie mensensmokkel rond azc’s aanpakken

22 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Bij asielzoekerscentra (azc’s) en aan de grens worden vanaf vrijdag actief flexteams van de politie ingezet om mensenhandelaren en mensensmokkelaars in de kraag te vatten. De kans dat die worden veroordeeld neemt daardoor toe.

Zo’n honderd politiemensen worden de komende maanden ingezet bij vier zogenoemde Flexible Interventie Teams (FIT), dat meldt de politie in een officiële verklaring op vrijdag.

In 22 gevallen wisten collega’s van de FIT-teams dit jaar een voertuig te achterhalen en de inzittenden te controleren. Omdat het getal van mensensmokkelaars waarschijnlijk veel hoger ligt, worden de controles in en rondom asielzoekerscentra nu aangescherpt. Het doel: mensensmokkelaars en -handelaren op heterdaad betrappen.

Smokkelaars

In en rond Nederlandse azc’s en de grens zijn bendes actief die mannen en vrouwen ronselen voor prostitutie en illegale arbeid zoals hennepteelt. ‘Met de toename van het aantal mensen dat naar Nederland komt, stijgt waarschijnlijk het aantal gevallen van mensensmokkel en mensenhandel,’ verklaart Mikail Dop, projectleider FIT.

‘Om hier te komen, maken veel mensen gebruik van smokkelaars. Dat zijn criminelen die op grove wijze misbruik maken van de positie van anderen,’ vervolgt Dop. ‘Mensensmokkel mondt vaak uit in mensenhandel. Bijvoorbeeld omdat mensen hun reis aan de smokkelaar moeten afbetalen.’

Werkwijze

Om de smokkelaars op te sporen zet de politie niet lukraak auto’s aan de kant. Met behulp van automatische nummerplaatidentificatie heeft de politie al 430 kentekens van mogelijke ronselaars geregistreerd.

Zodra dat camerasysteem een van die voertuigen herkent, wordt er een interventieteam op afgestuurd. De flexteams zijn getraind in het herkennen van signalen voor mensensmokkel, stellen gericht vragen en onderzoeken mobiele telefoons. Internationale nummers worden met opsporingsdiensten in het buitenland gedeeld.

Hardere aanpak

De politie maakt ook bekend harder op te gaan treden tegen autochtonen die vluchtelingen lastigvallen of hun komst met protest en geweld onmogelijk maken. Maandag liep zo’n protest in Heesch compleet uit de hand.

Agenten gaan relschoppers intensiever opsporen en vervolgen, zo kunnen burgers die op Twitter of Facebook opruien en oproepen tot verzet bezoek krijgen van de politie. Asielzoekers die zelf criminaliteit plegen kunnen ook een harder optreden van de politie verwachten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.