Vakbondsleider Ton Heerts stapt op bij FNV

15 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Ton Heerts, de huidige voorzitter van vakbond FNV, legt zijn functie in de zomer van 2016 neer. Na drie jaar ‘zit zijn taak erop’. Hij laat een vakvereniging achter die haar ledenaantal nog altijd ziet dalen.

Heerst maakte zijn beslissing vrijdag bekend in het ledenparlement van de vakcentrale. Vanaf 1 mei zal hij zijn taken overdragen.

Direct gekozen

Heerts is de eerste voorzitter die direct door het ledenbestand werd gekozen, hoewel in 2011 maar zo’n 11 procent van de leden daadwerkelijk stemde. Toen hij aan het roer kwam, was er veel onrust binnen de vakbond. Na een interne strijd over het plan om de pensioenleeftijd naar 67 te verhogen was de toekomst van het FNV ongewis.

Onder leiding van Heerts werd een reorganisatie ingezet, waarbij een aantal FNV-bonden zijn gefuseerd tot één nieuwe vakbeweging. Volgens de voorzitter zelf heeft het geleid tot ‘een verjonging’ van de bond, ‘ook met nieuw bestuurstalent’. Toch krimpt het ledenbestand van de FNV nog altijd en zijn er relatief veel oudere leden.

Koppig

Met Heerts als voorzitter stelde Nederlands grootste vakbond zich veelvuldig koppig op in loononderhandelingen. Onder meer bij de onderhandelingen over een nieuwe cao voor politieagenten stuurde de vakbond aan op langdurige stakingen.

Dat pakte niet altijd goed uit: eind december werd FNV buitenspel gezet bij de cao-onderhandelingen voor supermarktmedewerkers.

Binnen de FNV zal de komende tijd worden gesproken over nieuwe verkiezingen. Tot die tijd zullen de taken van de voorzitter worden verdeeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.